ГПУ передала до суду обвинувальний акт на Януковича

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.03.2017 18:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27345

Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-президента України Віктора Януковича.

Про це у вівторок, 14 березня 2017 року, під час брифінгу повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«Я вважаю цю подію надзвичайно важливою тому, що це вперше суд української держави розгляне звинувачення у державній зраді лідера, якого обрала нація», - сказав Генеральний прокурор.

Луценко уточнив, що сторону обвинувачення у судовому процесі буде представляти прокурор Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Руслан Кравченко.

За словами Юрія Луценка, злочин, який інкримінується В. Януковичу, є наслідком притаманних йому рис: відчаю, злоби та страху.

«Янукович боявся український народ все своє життя, саме цей страх не дає йому і сьогодні приїхати до Києва», - зауважив Генеральний прокурор і додав, що на сьогоднішній день, згідно рішення суду та чинного українського законодавства, Янукович, який переховується на території Російської Федерації, постане перед судом за процедурою заочного засудження.

Руслан Кравченко запевнив, що Генеральна прокуратура зібрала всі необхідні докази для висунення звинувачення і обґрунтування підозри у державній зраді Януковичу.

«Під час здійснення спеціального досудового розслідування нами були зібрані беззаперечні, об’єктивні та обґрунтовані докази, які, на думку сторони обвинувачення, достатні для доведення вини в суді відносно Януковича», - поінформував він.

Так, екс-президент обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України), а саме: наданні іноземній державі – Російській Федерації та її представникам - допомоги в проведенні підривної діяльності проти України; ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до тяжких наслідків); ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України (пособництві у веденні агресивної війни).

«Ми зібрали достатньо доказів цієї ганебної зради, які має вивчити і оцінити наш суд», - наголосив Луценко.

Завершуючи виступ, Генеральний прокурор звернув увагу на те, що «все відбувається згідно європейських цивілізованих стандартів, вину буде доведено у відкритому, змагальному, прозорому судовому процесі». «Ми, як сторона обвинувачення, будемо робити все, щоб цей процес саме таким і був, і завершився результативно, щоб закон і справедливість відчула вся Україна», - додав він.

«Я дуже розраховую на те, що цей процес буде висвітлюватися засобами масової інформації, як процес очищення країни, і дасть можливість нам рухатися вперед, перегорнувши цю ганебну сторінку нашої історії», - підсумував Юрій Луценко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.