В ООН відреагували на “націоналізацію” підприємств терористами на Донбасі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 15.03.2017 23:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27353

Управління Верховного комісара ООН із прав людини засудила так звану “націоналізацію” підприємств на тимчасово непідконтрольних Україні територіях бойовиками Донбасу.

"Такі спроби загрожують особам, які працюють в небезпечних і неврегульованих умовах в гірничодобувній і металургійній промисловості на територіях "ДНР/ЛНР"... УВКПЛ нагадує, що захоплення приватної власності в контексті збройного конфлікту може вважатися військовим злочином", - відзначають в доповіді, поширеній на сайті управління.

Така кваліфікація дій бойовиків визначена статтею 8 (2, e, v) Римського статуту Міжнародного кримінального суду, зазначили в доповіді правозахисники.

В ООН також стурбовані також торговою блокадою Донбасу.

Крім того, в ООН вважають неприпустимою можливу безкарність винних у скоєнні військових злочинів осіб у контексті обміну "всіх на всіх", і особливо по амністії, передбаченій пунктом 5 Комплексу заходів по виконанню Мінських угод 12 лютого 2015 року.

Як повідомлялося, група Метінвест повідомила про повну втрату контролю над роботою всіх своїх активів на тимчасово окупованих територіях. Згодом з’явилося повідомлення групи СКМ, згідно з яким із 15 березня 2017 році група припинила контролювати роботу своїх активів, розташованих на окупованому Донбасі.

Нагадаємо, раніше самопроголошені "ДНР"/"ЛНР" зажадали перереєстрації українських підприємств і сплати ними податків, і заявили про введення з 1 березня зовнішнього управління на близько 40 підприємствах. Також проросійські терористи з ОРДіЛО висунули вимогу здійснити візит так званого «МНС і громадських організацій» на українські підприємства на підконтрольних Києву територіях.

Про те, що терористи зібралися провести "націоналізацію", йшлося у заяві ватажків ОРДіЛО щодо блокади залізниці на Донбасі.

Також нагадаємо, що на початку березня найбільший приватний український енергетичний холдинг «ДТЕК Енерго» через транспортну блокаду зупинив майже всі вугільні шахти на окупованому Донбасі. Крім того, 23 лютого на Донеччині зупинила роботу Миронівська ТЕС. 20 лютого Єнакіївський металургійний завод і ПАТ «Краснодонвугілля», які розташовані на окупованій території, зупинили виробництво, а 14 лютого через блокаду залізниці зупинив роботу Алчевський металургійний комбінат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.