НБУ переглянув попередні макроекономічні прогнози з урахуванням ефекту торговельної блокади ОРДЛО

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.03.2017 14:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27369

У понеділок, 20 березня 2017 року, в Національному банку відбулося позачергове засідання комітету з монетарної політики, під час якого було узгоджено оновлені прогнози Національного банку на 2017-2018 рр. з урахуванням ефекту торговельної блокади окупованих районів Донецької та Луганської областей.

У той же день Національний банк надав відповідні прогнози для ознайомлення Міжнародному валютному фонду в рамках перегляду макроекономічних прогнозів програми співпраці Фонду з Україною, повідомила прес-служба НБУ.

Національний банк очікує, що найбільший ефект від торговельної блокади українська економіка відчує у поточному році. Через захоплення терористами підприємств, що діяли в українському правовому полі, розрив ланцюгів виробництва та постачання готової продукції скоротиться обсяг випуску продукції металургії та видобувної промисловості, коксу, електроенергії. Як наслідок, темпи економічного зростання у 2017 році можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі на 1.3 п.п,. внаслідок торговельної блокади.

Цей негативний ефект від блокади буде переважно компенсовано за рахунок інших чинників, насамперед – більш сприятливої цінової кон’юнктури на зовнішніх ринках для товарів українського експорту (металів, залізної руди, зернових), ніж прогнозувалося раніше. Чистий позитивний ефект на економічне зростання від сприятливої ситуації на зовнішніх ринках становитиме приблизно 0.4 п.п.

Таким чином, взявши до уваги ефекти від блокади та сприятливої зовнішньої кон’юнктури, Національний банк переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році з 2.8% до 1.9%.

Водночас Національний банк очікує, що до кінця 2017 року підприємства на підконтрольній Україні території зможуть переорієнтуватися на альтернативні джерела сировини та енергоресурсів і вже наступного року зможуть вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей. Це, а також ефект бази порівняння призведе до того, що у 2018 році економіка зростатиме швидше, ніж закладалося в січневий прогноз. За новими оцінками, реальний ВВП зросте на 3.2% у 2018 році (січневий прогноз – 3.0%).

Блокада торгівлі з ОРДЛО не матиме значного впливу на рівень споживчої інфляції у 2017-2018 рр. Відтак, Національний банк не очікує суттєвих змін у прогнозах інфляції (9.1% у 2017 році та 6.0% у 2018 році). Ефекти від зростання цін на продовольчі товари на світових товарних ринках будуть компенсовані більш повільним зростанням адміністративно регульованих тарифів і зниженням тиску на ціни з боку сукупного попиту.

Вплив блокади на обмінний курс гривні буде обмежений. Погіршення ситуації з платіжним балансом насамперед відображатиметься на обсягах чистої купівлі валюти на ринку для поповнення резервів.

Зокрема, за оцінками Національного банку, внаслідок розвитку ситуації на сході країни скоротиться експорт металургійної продукції та збільшиться імпорт вугілля. У результаті дефіцит поточного рахунку платіжного балансу може погіршитися приблизно на 1.8 млрд. дол. США. Ці втрати будуть здебільшого компенсовані за рахунок сприятливої ситуації на зовнішніх сировинних ринках, позитивний ефект від яких на стан поточного рахунку становитиме приблизно 1 млрд. дол. США. Як наслідок, прогноз дефіциту поточного рахунку у 2017 році попередньо переглянуто до 4.3 млрд. дол. США (січневий прогноз – 3.4 млрд. дол. США). У 2018 році дефіцит поточного рахунку очікується на аналогічному рівні.

У свою чергу, ефект від збільшення дефіциту поточного рахунку на пропозицію валюти на міжбанківського валютного ринку буде пом’якшений Національним банком. Останнім часом Національний банк купував валюту на міжбанківському ринку за наявності її надлишкової пропозиції для поповнення міжнародних резервів. Для пом’якшення впливу торговельної блокади на валютний ринок Національний банк планує скоротити обсяг купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку, залишаючи більше валюти на ринку і сприяючи звуженню коливань курсу гривні. Відповідно, Національний банк планує зменшити прогноз обсягу міжнародних резервів до 20.8 млрд. дол. США на кінець 2017 року (січневий прогноз – 21.3 млрд. дол. США) та до 25.9 млрд. дол. США на кінець 2018 року (січневий прогноз – 27.1 млрд. дол. США).

Нагадуємо, комітет з монетарної політики (КМП) є консультативним органом, який створений з метою обміну інформацією та поглядами щодо формулювання та реалізації грошово-кредитної політики для забезпечення цінової стабільності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.