Похолодання не пошкодило посіви зернових

Автор/джерело -  © MediaUA.com.ua



Дата публiкацiї - 3.05.2007 19:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2758

Зниження температури не завдало значної шкоди посівам зернових, повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

«На озимі зниження температури не вплинуло жодним чином, оскільки озимі витримують до мінус 9, а в нас були заморозки від мінус 1 до мінус 5 на півночі. Можливо підмерзання нижнього листа, але це не буде катастрофічним. В ярих, якщо говорити про ячмінь, овес, то ці культури витримують до мінус 6, тобто також можливі локальні пошкодження листя, але загибелі ми не чекаємо», - сказала Адаменко. «Це не буде в масштабах країни значним», - уточнила експерт.

Щодо засухи Адаменко відзначила, що «ситуація виправляється. Сьогодні-завтра прохолодно, а потім буде помірно тепло, від 16 до 20 градусів тепла. І чекаємо по всій території дощі, помірні, слабкі, але вогкість підвищиться».

Вона підкреслила, що на півдні України дощі «зняли напруження». Адаменко уточнила, що «хоча і не корінним чином, але вони (дощі – ред.) поліпшили ситуацію. Їх недостатньо, але все-таки напруження страшної засухи, яка була на Херсоні з лютого, трохи знята».

В центральних областях України, за словами Адаменко, дощів практично не було, і напруження для ранніх ярих зберігається, оскільки дуже мало вологи у верхніх шарах ґрунту. «Для сходів не дуже сприятливі умови. Зараз види на урожай гірші за торішні однозначно.», - сказала вона, додавши, що поки немає кількісних прогнозних показників, але «очікується зниження врожайності культур у зв'язку з дефіцитом вологи».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.