Музей неминучості

Автор/джерело -  © “Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка ”



Дата публiкацiї - 9.05.2007 05:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2799

11 травня 2007 року відбудеться прем`єра документального фільму “Музей неминучості”. Музей неминучості – це час зупинений 1986 року. Музей неминучості – це час, який почав свій відлік 1986 року.

Запрошуємо Вас 11 травня 2007 року на Прем'єрний перегляд документального фільму „Музей неминучості" режисерів Роллана та Івана Сергієнків.

Прем'єра відбудеться в Синьому залі Будинку Кіно, за адресою м.Київ, вул. Саксаганського 6, о 19:00.

Вас вітатимуть творці фільму, наукова еліта та музиканти.

Окрім показу фільму, буде презентувано веб-сторінку WWW.PRIPYAT.COM, а Cтудія ЗемлеОгляд® розповість про свої проекти.

ПОВЕРНЕМО ЖИВЕ ПОЛІССЯ УКРАЇНІ!


Режисер Роллан Сергієнко

“Музей неминучості”

Сценарій і режисери - Роллан Сергієнко та Іван Сергієнко

50'- діґітал бетакам

Музей неминучості – це час зупинений 1986 року. Музей неминучості – це час, який почав свій відлік 1986 року. Це відлік падіння найлютішої з імперій. Це часопис прозріння. Це дев'ятий, мов завершуюче коло – фільм Роллана Сергієнка і перший – Сергієнка Івана.

Фільми Роллана Сергієнка про Чорнобильську катастрофу:

„Передчуття Апокаліпсису"
„Поріг"
„ По кому голосить звін?"
„Дзвін голосить по тобі!"
„Тризна" – за сценарієм Ліни Костенко
„Чорнобильська післямова"...

... Але народилися в Зоні діти, народилися, ростуть і стверджують – Полісся – це не Зона, Полісся це наша Україна , і воно житиме, і це теж НЕМИНУЧІСТЬ, і вже не музейна.

Японські традиційні ляльки відкривають фільм. Вони подорожують світом музеями ядерних випробовувань – вона - японка Маріко, він - українець Іван.

Діти граються дорослими ляльками, діти навчають дорослих, граючись з ляльками. Діти питають про „Неминучість" режисера Роллана Сергієнка, письменника Володимира Шовкошитного, Бориса Олійника, лаурета нобелівської премії миру Джіна Хінокіду і світлої па'мяті Папу Івана-Павла другого.

Маріна Компалова - народилася і росла до 12 років у зоні відчуження, не підозрюючи, ані про існування інших дітей, ані існування решти світу. Марійка Вєдєрнікова – єдина дитина нинішнього Чорнобиля, за шість років свого життя – вона жодного разу не виїздила за межі рідного міста.

У фільм увійшли матеріали попередньо ніким і ніде не оприлюднені, кадри Михайла Назаренка аматорської студії „Прип'ять –фільм", які оживляють радість останньої ідилічної весни.

“Чорнобиль з нами” – була однією з версій назви фільму, адже Чорнобиль продовжується, змінивши світ. Заклавши початок розпаду імперії, він, за словами однієї сміливої жінки, породив найтяжчий ізотоп –«Брехня-86». Саме він став причиною розвалу Союзу. Але саме він у періоді свого напіврозпаду спричинює найбільш уражень: Сумгаїт, саперні лопатки в Тбілісі, Придністров'я, геноцид в чеченській республіці Ічкерія, і пов'язані з нею терористичні акти, в Беслані чи на спектаклі „НОРД-ОСТ"

Уривок з інтерв'ю з режисером Ролланом Сергієнко:

Мої онуки були глядачами того спектаклю…

Коли я просив спецназ допустити мене до зали, поміняти себе на дітей, або хоча б бути коло них…

«Уйди, старик, не твоё дело…»

Ні, панове! Это моё дело! Адже мій онук так і не опритомнів, отруєний паралітичним газом і попіл ізотопу «брехня-86» б'ється у моєму серці.


У фільмі використані оригінальні музичні твори українських бандуристів Костянтина Новицького, Юліана Китастого та композиторів Неоніли Лагодюк, Олега Киви, Ніни Матвієнко та японська класична музика з фондів національного радіо України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.