США наполягають на масштабній миротворчій місії ООН на Донбасі

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 25.07.2018 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28830

За словами спеціального представника США у справах України Курта Волкера, США, Німеччина та Франція на відміну від Росії підтримують ідею масштабної миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це спецпредставник США Волкер розповів в інтерв’ю українській службі Голоса Америки.

26 липня у Берліні зустрінуться політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки", щоб обговорити ситуацію на сході України. На питання Голоса Америки, що заплановано обговорити під час зустрічі і чого Україні варто від неї очікувати, Волкер відповів, що на цій зустрічі говоритимуть про те, як має виглядати миротворча операція ООН.

"Це питання, яке вже давно очікує на відповідь" – наголошує спецпредставник. "Росія запропонувала ідею, щоб ООН забезпечила захист моніторингової місії ОБСЄ. Втім, на думку США, Німеччини, Франції і України, має бути справжня миротворча місія, щоб забезпечити безпеку на ширшому рівні. Сподіваюсь, ми зможемо обговорити саме цей формат миротворчої місії" – розповідає Волкер.

Волкер розповів, що він підтримував дуже близькі контакти з колегами із Франції та Німеччини на минулому тижні, як і в цілому – протягом минулого року. "Ми дуже багато думали над процесом. Незабаром я говоритиму із російськими колегами, щоб передати їм наші ідеї" – додав спецпредставник.

Курт Волкер також розповів, що зустріч із Владіміром Сурковим відбудеться після зустрічі політдиректорів МЗС країн "нормандської четвірки".

На думку Волкера, ідея розгорнення миротворчої місії ООН буде успішною тільки у випадку, якщо Росія вирішить закінчити конфлікт і виведе війська. "Якщо вона продемонструє готовність це зробити, тоді міжнародне співтовариство буде готове втручатись, щоб забезпечити безпеки для всіх місцевих мешканців і створити умови для виконання Мінських угод та повернення територій під контроль України. Якщо Росія буде готова це зробити, на що вона погодилась у Мінських угодах, то в нас все вийде" – говорить Волкер.

Нагадаємо, що Генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттереш закликав до покінчення з «паралічем», який призвів до замороження конфліктів в Європі. Виступаючи з промовою на форумі Генеральної Асамблеї, Ґутерреш визначив 12 основних напрямків роботи організації в 2018 році.

У доповіді, опублікованій на веб-сайті ООН, Ґутерреш назвав врегулювання конфліктів на Близькому Сході та заморожені конфлікти в Європі одними з основних проблем, які повинна подолати ООН.

Генеральний секретар ООН зазначив, що для врегулювання цих ситуацій необхідно протистояти небезпечній хвилі націоналізму і пожвавити роботу відповідних посередницьких ініціатив, включаючи Нормандський формат і Тристоронню контактну групу щодо Східної України, Мінську групу ОБСЄ щодо Нагірного Карабаху, Женевські міжнародні дискусії з Грузії і процес «5 + 2» щодо Придністров’я.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.