Військовослужбовці 8-ї армії РФ, які перебувають на захопленій території ОРДЛО, перешкоджають СММ ОБСЄ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.08.2018 16:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28904

Українська сторона СЦКК: Представники СММ ОБСЄ вкотре переконались, що на територіях, окупованих Російською Федерацією, жодні гарантії безпеки не діють.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Збройні формування Російської Федерації не лише постійно перешкоджають роботі СММ ОБСЄ на окупованих територіях, не допускаючи представників Місії до огляду об’єктів, але й прямо погрожують зброєю міжнародним спостерігачам.

За інформацією СММ ОБСЄ, 13.08.18 патруль Місії прибув до логістичного комплексу, який розташований у населений пункт Сміла, який окупований збройними формуваннями Російської Федерації. Ззовні біля комплексу перебували бойовики, озброєні автоматичною зброєю.

Залишаючи об’єкт, представники СММ побачили, як один з бойовиків зайняв положення для ведення вогню та направив зброю у бік їхнього автомобіля. На щастя, член збройного формування не наважився відкривати вогонь.

У цей же день двоє озброєних членів збройного формування зупинили патруль СММ на блокпості за 800 м на північ від населеного пункту Заїченко і не дозволили спостерігачам проїхати в західному напрямку до населеного пункту Пікузи та в південному напрямку до Саханки.

На блокпості за 2,5 км на захід від Безименного троє озброєних членів збройного формування знову відмовили патрулю СММ у проїзді.

На пункті пропуску на кордоні поблизу населеного пункту Вознесенівка член збройного формування Російської Федерації наказав патрулю СММ покинути цей район.

На блокпості в Горлівці, коли патруль СММ спробував проїхати в напрямку Майорська, член збройного формування Російської Федерації дозволив спостерігачам проїхати лише після того, як оглянув багажники патрульних автомобілів СММ.

Приблизно через 45 хвилин, коли патруль СММ спробував проїхати у зворотному напрямку через той самий блокпост до Горлівки, двоє членів збройного формування Російської Федерації знову наполягали на проведенні огляду вмісту багажників автомобілів СММ, а також просили відкрити коробки. Члени команди Місії відкрили багажники, але не відкрили коробки.

Під час цієї затримки член збройного формування Російської Федерації, який представився «командиром», повідомив спостерігачам про те, що відповідно до «наказу» всі автомобілі, що проїжджають через блокпост, повинні пройти перевірку багажників та коробок. Коли один із членів патруля Місії спробував повідомити про ситуацію в СЦКК, «командир» наказав йому припинити дзвінок, погрожуючи конфіскувати телефон через заборону користування телефонами на блокпості.

Таким чином, члени збройних формувань Російської Федерації затримали патруль СММ на 3 години, перш ніж дозволити йому проїхати.

Поблизу окупованого Голубівського міні-БПЛА СММ ОБСЄ був обстріляний збройними формуваннями Російської Федерації зі стрілецької зброї. Спостерігачі були змушені приземлити БПЛА і покинути цей район.

На блокпості поблизу Заїченко бойовики збройних формувань Російської Федерації зупинили патруль СММ і не дозволили спостерігачам проїхати до Пікузів та Саханки.

На блокпості поблизу Безименного члени збройного формування Російської Федерації також відмовили патрулю СММ у проїзді.

На пункті пропуску поблизу Новоазовськ бойовики збройного формування Російської Федерації не дозволили спостерігачам проїхати далі, мотивуючи це тим, що в районі «проводиться операція».

Поблизу Олександрівського член збройного формування Російської Федерації зупинив патруль Місії, повідомивши, що далі «тривають навчання».

Не зважаючі на постійні перешкоджання роботі СММ ОБСЄ на окупованих територіях, спостерігачі все ж таки в черговий раз виявили «знайдені у шахтах винахідливими ополчєнцями» зразки озброєнь і техніки, заборонені Мінськими домовленостями.

Зокрема, 13 серпня СММ ОБСЄ було виявлено на окупованій збройними формуваннями Російської Федерації території наступне озброєння:

реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град», 122 мм - 22 одиниці;

самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» , 122 мм - 14 одиниць;

причіпні гаубиці Д-30 «Жаба», 122 мм - 12 одиниць;

причіпні гаубиці 2А65 «Мста-Б», 152 мм – 18 одиниць;

протитанкова гармата МТ-12 «Рапіра», 100 мм – 1 одиниця;

танки – 63 одиниці;

зенітні ракетні комплекси 9К35 «Стріла-10» - 3 одиниці.

Таким чином, систематичні обмеження порядку переміщення представників СММ ОБСЄ з боку збройних формувань Російської Федерації є наслідком нехтування вимог Мандату ОБСЄ та мають на меті приховування фактів порушень Мінських угод.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.