Росія може скористатись Різдвяними святами для ескалації агресії в Україні

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 26.12.2018 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29275

24 грудня Міністерство закордонних справ Росії виступило з низкою гучних заяв. Зокрема, речниця міністерства Захарова заявила, що Росія “остерігається розгортання повномасштабних бойових дій” з боку України і навіть, що Україна, буцімто, планує провести напад з використанням хімічної зброї.

Однак, у США впливові експерти наголошують, що саме Росія може наростити агресію під час святкового сезону, пише Newsweek.

"Москва любить вчиняти дії з агресії, коли світ не звертає уваги. Вона вторглась до Афганістану протягом Різдвяних свят в 1979 році і напала на Грузію під час сезону відпусток в серпні", - говорить колишній посол США до України Джон Гербст в коментарі Newsweek.

"Слабка реакція Заходу на ескалацію Москвою війни проти України після захоплення її кораблів також підвищує ймовірність удару Кремля, - говорить Гербст, - як і неспокій в Вашингтоні після відставки та більш раннього відходу (міністра оборони – ГА) Маттіса".

Можливе наростання ескалації в протистоянні за контроль над Азовським морем, вважає Директор Центру дипломатії Байдена Майкл Карпентер.

"Росіяни прагнуть повного домінування над Керченською протокою та Азовським морем і українці не хочуть віддавати контроль над власними територіальними водами і свободу проходження через протоку і це їх право. Тому, потенціал ескалації великий", - говорить Майкл Карпентер.

"Мене непокоїть, що флот України є надто малим, щоб затвердити свої права перед значно більшим (російським) Чорноморським флотом, тому, якби я радив Україні, я не пробував би проходити через протоку тепер", - говорить аналітик.

Водночас, дослідник Bellingcat вважає такі прогнози не виправданими.

"Чи були якісь наслідки для кар’єри для Західних (як правило американських) аналітиків, які публікують панікерські статті 6-8 разів на рік про те, що Росія готує повномасштабне вторгнення до України, через якийсь непов’язаний інцидент, або порівняння з війною в Грузії, або взимку?" – саркастично зауважив дослідник у Twitter.

"На кожний раз, коли хтось виявляється правим стосовно Криму та Донбасу навесні 2014 року, або Дебальцеве в 2014-15, є 50 болісно невірних "аналітичних" робіт, які передбачають, що Росія захопить наземний перехід до Криму наступного тижня, або надішле війська з Придністров’я до Одеси", - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.