Янукович поспілкувався із Президентом ПАРЕ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.05.2007 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2928

Віктор Янукович вважає, що резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи щодо нинішньої політичної ситуації в Україні має велике значення для української держави. Про це Прем’єр-міністр України заявив під час зустрічі з Президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом.

За словами Глави Уряду, керування цією резолюцією дозволить українським політичним силам успішно вирішити питання щодо розв’язання політичної кризи. “Я переконаний, що представники політичних сил скористаються резолюцією ПАРЄ. І це буде корисно”, - відзначив Віктор Янукович.

Прем’єр-міністр підкреслив, що надає особливого значення своїй зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи, звернувши увагу на важливість прийняття рішення про проведення у Києві засідання комітету ПАРЄ з політичних питань.

Глава Уряду також подякував Рене ван дер Ліндену за створення умов для української урядової делегації під час проведення останньої сесії ПАРЄ в Страсбурзі. “По-перше, були створені умови, щоб нас почули. По-друге, ми отримали можливість почути позицію представників країн Європи. І дуже важливо, що була розглянута ситуація в Україні і прийнята резолюція”, - зазначив Глава Уряду.

“Зараз найважливіше знайти такий вихід з ситуації, який би забезпечив нас у майбутньому від повторення політичної кризи. Тому ми повинні зробити кілька речей. Перше – якщо немає законних підстав для дострокових парламентських виборів і ми прийматимемо рішення політичне, то обов’язково необхідно схвалити пакет законів, які гарантуватимуть чесні, вільні і прозорі вибори. Сфальсифіковані вибори лише погіршать ситуацію і ми не повинні їх допустити”, - підкреслив Янукович.

“Суттєвим кроком для початку процесу має бути повернення всіх гілок влади у правове поле”, -наголосив він.

“Так, протистояння шкодить і розділяє народ. Так, ми намагаємося його подолати. Але велике питання, чи варто при цьому підміняти закон політичною доцільністю навіть задля того, щоб злагодити ситуацію. Чи варто створювати небезпечний прецедент, коли можна переступити через закон? Чи не закладемо ми цим самим загрозу на майбутнє, коли кожен наступний лідер теж прагнутиме підміняти закон політичною доцільністю?” - сказав лідер коаліції.

“Саме з цих міркувань ми шукаємо правовий вихід з кризи. Ми повинні ухвалити цілу низку законів на випадок, якщо треба буде проводити дострокові вибори. Це принципова позиція – щоб вибори були чесними. Робоча група напрацювала такий пакет. Після його ухвалення треба напрацювати зміни до Конституції, винести їх на розгляд Конституційного Суду і потім ухвалити в парламенті.

Ми мусимо забезпечити верховенство права. В іншому випадку ми прокладаємо собі шлях в нікуди.

У цьому процесі дуже важливо, щоб Уряд забезпечив життєдіяльність країни, щоб ми продовжували піднімати рівень життя людей. Щоб системні реформи продовжувалися в прискореному темпі. Щоб відбулося третє (у вересні-жовтні) підняття зарплат і пенсій для громадян...

Словом, ми повинні зробити все, щоб з дострокових парламентських виборів Україна вийшла сильнішою.

Якщо ми не зможемо цього здійснити, якщо дострокові вибори, навпаки, погіршать життя людей, то треба добре подумати, чи такі вибори Україні потрібні”, - сказав прем'єр-міністр


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.