Нестабільність в Україні – в десятці найбільших ризиків світу 2019

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 8.01.2019 10:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29302

Геополітичні ризики зараз – найвищі за десятиліття, переконані в Euraisa Group.

Консалтингова фірма навела перелік з десяти основних геополітичних ризиків на 2019 рік. Ситуація в Україні - на дев’ятому місці в переліку.

"Незважаючи на загальноприйняте уявлення, Путін не завжди шукає нову країну для вторгнення, або прагне розпочати війну в 2019 році", - йдеться в дослідженні. Однак, Путін переконаний, що Росія мусить мати право вирішувати українське майбутнє, наголошують аналітики.

Кремль намагатиметься послабити певних кандидатів на українських виборах та посилити вплив проросійських політиків та бізнесменів, йдеться в дослідженні. Все ж, в Eurasia Group очікують на перемогу прозахідних політиків на виборах в Україні.

Суперечки навколо розподілу майна церков, доступ до Керченської протоки та Азовського моря, а також статус відокремлених територій можуть стати причиною посилення протистояння, однак, аналітики не очікують нарощування бойових дій через загрозу посилення санкцій проти Росії. Аналітики все ж припускають, що США та ЄС запровадять нові санкції проти Росії через її втручання до українських виборів або дії в Азовському морі.

Ось повний перелік основних ризиків для світу цього року за версією Eurasia.

Насіння кризи. Політики настільки зайняті вирішенням сьогоденних питань, що не помічають ризиків, через які можуть постати кризи в майбутньому.

Відносини США та Китаю. Довіри між двома сторонами практично немає і як Китай, так і США починають послаблювати зв’язки між цими країнами.

Кібервійна "без рукавичок". Цього року, США будуть більш жорстко впроваджувати свою політику в кіберсфері, що може посилити протистояння в цій сфері.

Популізм в Європі. В травні в ЄС будуть парламентські вибори і євроскептики отримають більше місць. Це може зашкодити здатності ЄС ефективно оперувати.

Внутрішня політика США. Політична нестабільність у США є надзвичайно високою.

Зима інновацій. Кількість коштів та трудових ресурсів сфери високих технологій буде зменшуватись, прогнозують аналітики. Вони наводять три причини для цього: зменшення залежності від закордонних постачальників через загрози кібершпигунства, занепокоєння стосовно захисту приватності даних, більш жорстке регулювання урядом правил поводження з даними громадян, економічні проблеми, що сприятимуть більшому регулюванню галузі.

Коаліція небажаючих. Президент США Трамп скептично ставиться до ролі Вашингтона в захисті світового правопорядку і низка світових лідерів підтримують його в цьому небажанні.

Мексика. Новий президент Мексики Андрес Обрадор провадить активну політику зі збільшення ролі держави в політичному циклі, що може підвищити політичні ризики в Мексиці.

Україна. Росія намагається впливати на майбутнє Києва і втручатиметься до березневих виборів в Україні з метою зашкодити, чи підтримати певних кандидатів.

Нігерія. Цього року в країні відбудуться найбільш конкурентні вибори з часу переходу країни до демократії в 1999 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.