«Росія готується до війни» – доповідь Шведського інституту оборонних досліджень

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.02.2019 11:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29410

«Росія готується до війни» – з таким заголовком 7 лютого вийшла доповідь Шведського інституту оборонних досліджень, державного агентства при Міністерстві оборони країни.

У доповіді йдеться про зростаючий масштаб військових навчань у Росії та цілі тренувань, які змінюються.

У Комітеті з питань оборони Держдуми Росії відкинули висновки шведських експертів. «Ми не готуємося до війни, і ми не готуємося ні на кого нападати», – заявив перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов.

За його словами, всі навчання, які проводить Росія, носять оборонний характер, сказав Красов «Інтерфаксу».

Згідно з дослідженням Шведського інституту, за останні 10 років масштаб військових навчань Росії виріс у десятки разів. Аналітики Шведського інституту оборонних досліджень за відкритими джерелами вивчили дані про всі маневри з 2009 року. Якщо тоді в них брали участь 10–20 тисяч осіб, то в 2017 році в навчаннях в західних регіонах Росії були задіяні вже 100 тисяч військових. А в навчаннях «Схід-2018» восени минулого року – понад 300 тисяч, рекордний масштаб за майже 40 років.

Це дало Росії військові м’язи, вважає Юхан Нюрберг зі Шведського інституту оборонних досліджень. «Важливо, що ці навчання були спрямовані і на військовий мозок – командне управління. Всі маневри були націлені на рівень, який Міністерство оборони Росії називає «рівнем стратегічних операцій». І якщо ви подивитеся на визначення цього терміну, то побачите, що воно стосується театру військових дій, який охоплює кілька частин континенту».

За останні 10 років Росія застосовувала свої збройні сили у п’ятиденній війні з Грузією, під час окупації Криму, в Сирії (попри численні докази, Росія заперечує участь своїх кадрових військовий у війні на Донбасі – ред.). Однак всі ці кампанії незрівнянно малі в порівнянні з рівнем конфлікту, до якого Росія готувалася під час останніх масштабних навчань.

Аналітики звертають увагу на використання всіх родів військ і видів озброєнь: були задіяні армія, флот, військово-повітряні сили, в тому числі стратегічні бомбардувальники з високою дальністю польоту. Росія готується до можливості вести регіональну війну – тривалу і виснажливу, йдеться у шведській доповіді. Передбачувані противники не називаються, але за масштабом вони можуть бути порівнянні з Китаєм або НАТО.

«До війни із Заходом ми не готуємося, – вважає Ігор Коротченко, головний редактор російського журналу «Національна оборона». – Відпрацьовуються чисто оборонні сценарії. Інша справа, що Росія сьогодні дійсно проводить масштабні навчання у ділянці бойової і оперативної підготовки. Але це природно: ми бачимо, що твориться у світі, загрози зростають, повний хаос, зруйновані основи світової стабільності, ростуть загрози з боку Афганістану та ісламського тероризму. І в цьому плані підтримання дієздатних збройних сил – це один з елементів спокійного руху вперед».

Згідно зі шведською доповіддю, Росія покращує і бойову готовність – тобто високу швидкість мобілізації військ. При цьому масштабні навчання останніх років іноді вимагали взаємодії військових із цивільною владою, що відображає всебічний підхід до підтримки армії на випадок реальної війни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.