Київ запропонував позбавити Росію права вето у Раді безпеки ООН

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.03.2019 21:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29521

Представник України запропонував позбавити Росію права вето під час обговорення в Раді безпеки ООН питань, що стосуються російської агресії проти України.

Таку заяву 15 березня зробив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на спеціальному засіданні в Раді безпеки ООН, присвяченому 5-річчю російської анексії Криму.

У своєму виступі Кислиця процитував слова президента України Петра Порошенка про те, що «настав час, щоб Росію поставили на місце».

«На наш погляд, виконання статті 27 статуту, в якій мовиться, що член Ради безпеки, який є стороною в суперечці, має утримуватися від голосування, так само актуальне, як і було раніше. Ми вважаємо, що франко-мексиканська ініціатива щодо припинення дії вето в контексті масштабних злодіянь – це крок у правильному напрямку, в загальному контексті зусиль для реформування Ради безпеки. Якби держава-агресор не володіла правом вето, вже були б миротворчі сили з повноцінним мандатом Ради безпеки на всіх окупованих територіях, включаючи українсько-російський кордон», – заявив Кислиця.

Він заявив: чим менше спротиву чиниться щодо Росії, тим більше вона відходить від міжнародної системи прав і норм.

У Раді безпеки ООН 15 березня влаштували спецзасідання на тему: «Символічна дата: п’ята річниця початку окупації Росією Криму: кричуще порушення міжнародного права».

Міжнародне співтовариство визнало окупацію та анексію Криму незаконними і засудило дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.