Служба зовнішньої розвідки України попереджає про наміри РФ дезорганізації виборів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.03.2019 14:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29558

Основний план дій РФ на українському напрямі у коротко- й середньостроковій перспективах передбачає подальше провокування комплексної дестабілізації ситуації в Україні з метою сприяння реваншу проросійських сил у нашій країні за результатами виборів 2019 року.

Зазначене включатиме системні та різноформатні заходи впливу на перебіг виборчого процесу і підрахунок голосів під час президентських, а у подальшому – і парламентських виборів в Україні, повідомляє СЗР.

У цьому контексті основними напрямами активізації зусиль РФ, найімовірніше, будуть:

– дестабілізація ситуації на підконтрольній Україні території, а також на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями у Донецькій і Луганській областях, нагнітання військово-політичного протистояння з елементами економічного впливу;

– проведення інформаційно-пропагандистських кампаній в українському медіа-просторі та використання інструментів втручання у кібер-простір;

– заходи із забезпечення електоральної підтримки окремим кандидатам („роботаˮ з громадянами України, що проживають на тимчасово окупованих територіях, використання прикриття громадських організацій, фінансування усіх спектрів радикально налаштованих політичних сил – як антиукраїнських, так і ультранаціоналістичних);

– дискредитація виборчого процесу в Україні та чинної української влади у міжнародному медіа-просторі та з кремлівських позицій у міжнародних організаціях, політичних та експертних колах західних країн.

Втручання у вибори по всій території України

Ключовим елементом досягнення Кремлем мети реваншу проросійських сил в Україні є продовження у короткостроковій перспективі заходів з дестабілізації суспільно-політичної ситуації й поширення хаосу на всю українську територію.

РФ розраховує активізувати зусилля за такими напрямами:

1. Здійснення інформаційно-пропагандистських кампаній в українському медіа-просторі

Основний акцент робиться на засмічення інформаційного поля для відволікання уваги широких кіл громадськості від реально важливих питань, а також переважання в медіа-просторі „чорного піару” з метою посилення антирейтингів окремих політиків.

За результатами моніторингу суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в Україні у листопаді-грудні 2018 року РФ дійшла висновків про необхідність здійснити інформаційно-пропагандистські кампанії такої спрямованості:

–„Викриття” корупції і „тіньових” схем, що найбільше турбують пересічних українців, як і проблематика реформ системи охорони здоров’я та освіти.

–Забезпечення масового „правильного” голосування трудових мігрантів з України, які працюють в Білорусі та Казахстані, ситуація в середовищі яких характеризується „політичною апатією”.

2. Застосування розгалуженої мережі ресурсів

Для проведення антивладних інформаційно-пропагандистських заходів застосовуватимуться такі ресурси:

–Потенціал медіа-сфери.

Окрім можливості інформаційних вкидань через залежні від російського фінансування ЗМІ, тактика Кремля передбачає використання здебільшого „натемно” т. зв. журналістського „мережевого маркетингу” – поширення представниками ЗМІ за фінансову винагороду замовних матеріалів (зокрема критичної щодо влади інформації). Також передбачається блокування державних і приватних українських Інтернет-ресурсів під час проведення президентських і парламентських виборів у нашій державі, зокрема із подальшим встановленням контролю над місцевими ЗМІ.

–Активізація роботи у соціальних мережах (боти, тролі).

Основні зусилля спрямовуватимуться через вплив на електоральні позиції цільових груп (за віком, статтю, географічним положенням, соціальним статусом тощо).

–Чутливість націоналістичних право- та ліворадикальних угруповань по всій країні до закликів „заявити про себе у силовий спосібˮ.

Метою провокування цих угруповань на „силове реагуванняˮ є дестабілізація ситуації в суспільстві, поширення насильницьких дій і страху серед населення, паніки й недовіри до чинної влади. У підсумку зазначені дії мають викликати в суспільстві втрату довіри до виборчого процесу та результатів виборів, що безпосередньо впливатиме на явку виборців, особливо в традиційних для демократичних політичних сил регіонах.

–Поширення фейкових даних екзит-полів під час президентських перегонів.

Передбачається використання фальсифікованих даних соцопитувань на виборчих дільницях під час голосування, які оприлюднюватимуться ввечері 31 березня ц. р. з метою хаотизації виборчого процесу та створення підстав для виголошення Кремлем заяви про начебто нелегітимність виборів Президента України.

–Використання структур етнічних українців прикордонних з Україною областей РФ у заходах з формування впливу на громадську думку в суміжних регіонах нашої держави;

–Залучення представників та прихильників УПЦ МП.

РФ використовуватиме релігійний чинник для дестабілізації ситуації в Україні, зокрема здійсненням під час святкування Вербного тижня (21–28.04) провокацій, пов’язаних із невизнанням Росією підсумків президентських виборів у нашій країні.

Задля цього російська сторона організовуватиме паломництво православних росіян до київських святинь. При цьому під виглядом паломників планується відправити в Україну як співробітників спецслужб, так і підготовлених для проведення акцій вуличної непокори бойовиків „православного спрямування”.

3. Вплив на результати голосування

Опрацьовується можливість застосування на ТОТ Криму „протиправних схем зі скуповування та вивезення на материкову Україну документів українського зразка, які посвідчують особу, виданих жителям Криму до березня 2014 року”.

Фіксується стійка тенденція до збільшення кількості осіб, що перетинають лінію розмежування в бік України з метою участі у виборах Президента України. Офіційна мета перебування більшості громадян – відвідування рідних. При цьому реальна мета їхнього перебування – реєстрація на виборчих дільницях та участь у виборах Президента України.

4. Нагнітання військово-політичного протистояння з елементами економічного впливу

Аналітики АП, Ради безпеки, МО та ФСБ РФ вважають доцільним для російської сторони у період до кінця березня ц. р. дотримуватися тактики нагнітання протистояння між кандидатами на посаду Президента України, що, за їхнім розрахунком, сприятиме зниженню рівня підтримки української влади з боку міжнародної спільноти.

Концентрація ударного угрупування ЗС РФ вздовж українсько-російського кордону, проведення навчань і маневрів, а також здійснення вогневих провокацій з окупованих територій України є елементом військово-політичного тиску на українське керівництво.

Втручання у вибори з позицій тимчасово окупованих Росією територій України

У контексті зусиль із втручання у виборчий процес в Україні Росія використовує ресурс т. зв. „ДНР/ЛНР” задля здійснення низки провокаційних заходів на території нашої країни для зриву й дискредитації виборів. Плани Кремля також передбачають використання чинника самопроголошених квазіутворень як важливого інструмента дискредитації чинного Президента України та його команди під час виборів – продукуванням звинувачень на адресу української влади у „геноциді Донбасуˮ, знищенні критичної інфраструктури регіону тощо.

Спецслужби РФ готують серії провокацій безпосередньо на виборчих дільницях у східних регіонах України, що межують із тимчасово окупованими Росією територіями Донецької та Луганської областей України.

Серед варіантів розглядається, зокрема, провокування ситуації з відмовою надання можливості голосувати за довідками переселенців тощо. Триває підготовка групи осіб-провокаторів з-поміж громадян України, які тимчасово проживають на окупованих Росією територіях нашої країни та входять до агентурного апарату т. зв. „МДБ ЛНР”. Їхнім завданням буде штучне створення провокативних ситуацій на виборчих дільницях, що висвітлюватимуться у засобах масової інформації і формуватимуть враження щодо фальсифікації, ілюзії непрозорості виборів та їх незаконності, зокрема порушень прав переселенців.

Також спецслужби РФ активізували роботу із використання паспортних даних осіб, які померли або пропали безвісти на окупованих територіях Донбасу протягом 2014–2018 рр., а офіційно підтвердити чи спростувати їхнє проживання на цих територіях неможливо. За згоду проголосувати на виборах за підробленим паспортом т. зв. спецслужби „ДНР/ЛНР” пропонують мешканцям регіону грошову винагороду та продуктові набори.

Іншим напрямом є здійснення провокацій на лінії зіткнення, активізація роботи агентури на контрольованих Україною територіях, особливо в Донецькій і Луганській областях.

Проведенням провокативних дій, що зокрема призводитимуть до загибелі військовослужбовців ООС, російсько-терористичні війська планують заходи з дестабілізації ситуації на лінії зіткнення в ОРДЛО.

Кібер-втручання

Сценарій кібервтручання РФ для впливу на результати виборів Президента України та ситуацію в нашій країні після оголошення підсумків президентської кампанії передбачає:

–впровадження шкідливого програмного забезпечення та моніторинг вразливостей у системі кіберзахисту обʼєктів критичної інфраструктури;

–проведення провокацій, пов’язаних із несанкціонованим втручанням у роботу комп’ютерної техніки опозиційних політичних сил з подальшим „оприлюдненням” їхніх результатів;

–масовані DDoS-атаки на сервери міністерств і відомств з метою відволікання сил і засобів кібербезпеки України на протидію їм та використання раніше інстальованих закладок.

Задіянням спеціалістів із несанкціонованого знімання інформації РФ намагається отримати доступ до баз даних українських політичних партій та особистих аккаунтів у соцмережах і електронних скриньок кандидатів на пост Президента України й релігійних діячів.

Найпопулярнішим методом залишається проникнення до мережі за допомогою розсилки електронних листів із завірусованим вкладеним файлом. Крім того, у хакерській спільноті активно мусується тема розробки росіянами вірусу на кшталт „Petya” для злому українських інформаційних систем, насамперед органів влади, об’єктів критичної інфраструктури, зокрема обленерго.

Також РФ планує провести безпрецедентні кібератаки на сервери ЦВК та окружних виборчих комісій України у день президентських виборів (31 березня 2019 р.) з метою поставити під сумнів легітимність виборчого процесу.

Зазначені заходи передбачають:

– зараження „вірусом-закладкою”, здатним спотворювати статистичні дані серверів і комп’ютерів виборчих округів і дільниць;

– активацію зазначеної програми у день виборів атакою вірусів інших типів, спрямованих на перешкоджання передачі даних до ЦВК та централізованого підрахунку голосів у режимі „он-лайн”. Для планованих атак використовуватимуться програми-шкідники, розроблені російськими спецслужбами для гібридної війни;

– одночасні масштабні екзит-поли на території України та „паралельний підрахунок” голосів на Сході і Півдні України, що нібито демонструватимуть навмисне заниження Центральною Виборчою Комісією кількості голосів, відданих за проросійських кандидатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.