ЦВК не бачить підстав змінювати постанову про теледебати

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 9.04.2019 18:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29601

Голова ЦВК наголосила, що в Комісії наразі не бачать підстав для зміни постанови від 5 травня 2014 року № 472, якою визначається, що теледебати між кандидатами відбуваються в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Про це вона сказала під час брифінгу у вівторок.

"На сьогоднішній момент Центральна виборча комісія не бачить підстав для зміни своєї постанови, яка, як я з самого початку наголосила, чітко відповідає міжнародним стандартам проведення теледебатів такого порядку", - сказала Сліпачук.

Вона також звернула увагу на статтю 62 Закону України "Про вибори Президента України", яка чітко встановлює, що дебати проводяться коштом державних коштів і в даному випадку ані ЦВК, ані кандидати не мають повноважень змінювати норму закону". Сліпачук додала, що жоден зі штабів не звертався до Центральної виборчої комісії з приводу цього ані в усній, ані в письмовій формі.

"Стосовно зміни фінансування знову ж таки звертаю увагу на статтю 62 Закону України " Про вибори Президента України", яка чітко встановлює те, що ці дебати проводяться коштом державних коштів. І в даному випадку ані ЦВК, ані кандидати не мають повноважень змінювати норму закону", - зазначила вона.

Як повідомлялося, кандидат у Президенти України Володимир Зеленський 3 квітня заявив, що дебати з іншим кандидатом на посаду глави держави Петром Порошенком мають відбутися на стадіоні “Олімпійський”. Після цього державне підприємство НСК “Олімпійський” повідомило, що не отримувало жодних офіційних заявок чи проектів угод на проведення дебатів між кандидатами в Президенти України. Пізніше Петро Порошенко відповів на виклик Зеленського. Чинний глава держави наголосив, що дебати не є шоу, яке відбувається на стадіоні, а серйозною дискусією про стратегію розвитку країни, про цінності, про історичний вектор, про пріоритети. Порошенко нагадав, що згідно з законом про вибори Президента дебати можуть відбуватися на базі Суспільного телебачення з трансляцією на всіх телеканалах, але погодився на проведення дебатів на НСК “Олімпійський”.

Як встановлює стаття 62 Закону про вибори Президента, теледебати проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин. Відповідно до постанови ЦВК від 5 травня 2014 року № 472 “Про Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на посаду Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, коштом і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України”, теледебати між кандидатами відбуваються в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України.

7 квітня ЦВК оголосила про другий тур чергових виборів Президента України 21 квітня 2019 року, до якого вийшли шоумен Володимир Зеленський та чинний глава держави Петро Порошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.