Ситуація на фронті: активність агресора трохи зменшилася

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.04.2019 19:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29632

16 квітня в районі проведення операції Об’єднаних сил противник дев’ять разів порушував режим припинення вогню, при цьому чотири рази відкривав вогонь з озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Збройні формування Російської Федерації вели злочинні обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" противник сім разів обстріляв позиції наших захисників, з них:

двічі в районі населеного пункту ГНУТОВЕ, з окупованого населеного пункту ЗАЇЧЕНКО, – з мінометів калібрів 120 та 82 мм та станкових протитанкових гранатометів;

біля села ТАЛАКІВКА, з населеного пункту ПІКУЗИ, – з мінометів калібру 120 мм;

поблизу міста МАР’ЇНКА, з передмістя ДОНЕЦЬКА ТРУДІВСЬКИЙ – з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

в районі населеного пункту ШИРОКИНЕ, з напрямку села САХАНКА – з гранатометів різних систем;

поблизу села ЛЕБЕДИНСЬКЕ, з населеного пункту УЖІВКА – з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

біля населеного пункту НОВОТРОЇЦЬКЕ, з передмістя ДОКУЧАЄВСЬКА – з стрілецької зброї.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" ворог двічі обстріляв позиції Об’єднаних сил, з них:

поблизу хутора ВІЛЬНИЙ, з населеного пункту ЗОЛОТЕ-5 – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;

в районі населеного пункту ЗАЙЦЕВЕ, з напрямку населеного пункту ГОЛЬМІВСЬКИЙ – з стрілецької зброї.

З метою виявлення системи вогню взводного опорного пункту однієї з механізованих бригад Об’єднаних сил, яка виконує бойові завдання в районі населеного пункту ЗАЙЦЕВЕ, противник відкрив вогонь по позиціях наших захисників з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Водночас, під прикриттям вогню зі стрілецької зброї, з метою охоплення нашого взводного опорного пункту група ворожої піхоти намагалась переміститись ближче до наших позицій та зайняти більш вигідне положення в смузі забезпечення.

Прапорщик Андрій Савченко помітив переміщення противника та разом з товаришами відкрив по групі загороджувальний вогонь, тим самим не допустив переміщення ворога та примусив його відступити.

Прикриваючи свій відступ, ворог посилив обстріл, внаслідок чого Андрій отримав поранення. Йому була надана невідкладна допомога та евакуйовано.

Загрози для життя військовослужбовця немає.
За проявлену хоробрість прапорщик Андрій Савченко буде представлений до нагородження.

З метою проведення розвідки боєм одного з взводних опорних пунктів окремої бригади морської піхоти в районі населеного пункту НОВОТРОЇЦЬКЕ, противник близько опівночі розпочав обстріл наших позицій з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Під прикриттям вогню передова група противника висунулись в смугу забезпечення та почала наближатись до наших позицій.

Навідник десантно-штурмового відділення матрос Юрій Іващенко, який в цей час знаходився на спостережному посту, не зважаючи на погану видимість, виявив рух противника та доповів командиру. Разом з товаришами Юрій відкрив вогонь по ворожій піхоті. У результаті сміливих дій морських піхотинців ворог примушений був відступити.

Відступаючи, противник продовжував обстріл взводного опорного пункту. Внаслідок обстрілу Юрій отримав поранення. Йому негайно надали допомогу та евакуювали. Життя військо службовця у безпеці.

За проявлену відвагу матрос Юрій Іващенко буде представлений до нагородження.

Жоден обстріл противника не залишився безкарним. За даними розвідки Об’єднаних сил, в районі проведення операції було знищено трьох окупантів та ще чотирьох загарбників – поранено.

З початку поточної доби ворог сім разів порушив режим припинення вогню, із них двічі – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Збройні формування Російської Федерації вели вогонь по позиціях наших підрозділів мінометів калібру 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Усі обстріли зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Тут ворог відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил:

з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів – біля села МИКОЛАЇВКА;

з мінометів калібру 82 мм – в районі села ВОДЯНЕ;
з озброєння бойових машин піхоти БМП-2, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – двічі поблизу населеного пункту ПІСКИ;

з автоматичних станкових гранатометів – біля населених пунктів ЛЕБЕДИНСЬКЕ і ШИРОКИНЕ;

з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї – в районі села НОВОСЕЛІВКА ДРУГА.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Правоохоронці зі складу Об’єднаних сил продовжують стояти на захисті законності в районі проведення операції.

За розпорядженням Командувача об’єднаних сил проводяться фільтраційні заходи, впроваджено посилений контрольно-пропускний режим та організовано несення патрульно-постової служби в населених пунктах.

За минулу добу представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил виявили та припинили 892 адміністративних правопорушеня. Затримано та доставлено до слідчих органів п’ять осіб, які підозрюються в участі у складі збройних формувань Російської Федерації. Слідчі дії тривають.

Протягом доби в районі проведення операції Об’єднаних сил правоохоронцями розкрито 20 злочинів, три з яких пов’язані з незаконним поводженням зі зброєю та боєприпасами. З незаконного обігу вилучено автомат АК-74, гранату Ф-1 та близько семи сотень набоїв калібру 5,45 мм.

Обстановка на лінії зіткнення залишалася під контролем Об’єднаних сил. Протягом доби через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали понад 21 тисячу осіб та 2,4 тисяч транспортних засобів, приблизно така ж кількість громадян і транспортних засобів виїхали на тимчасово окуповану територію.

На підставі вимог чинного законодавства України у пропуску через лінію зіткнення відмовлено 16 особам.

Групами цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил супроводжено представників низки гуманітарних організацій для реалізації соціальних проектів.

Місцеві військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи та працюють у штатному режимі.

Суспільно-політична та гуманітарна обстановка в районі проведення операції залишається під контролем Об’єднаних сил.

Слава Україні!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.