Ситуація на фронті: чергові домовленості про припинення вогню окупантами ігноруються

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.04.2019 22:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29638

17 квітня в районі проведення операції Об’єднаних сил упродовж доби противник вісім разів порушив режим припинення вогню, при цьому двічі відкривав вогонь з озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Про це повідомив прес-центр штабу ООС.

Збройні формування Російської Федерації вели злочинні обстріли з мінометів калібру 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Усі порушення режиму припинення вогню здійснено в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід", де противник обстріляв позиції наших захисників:

біля села МИКОЛАЇВКА, з передмістя ДОКУЧАЄВСЬК – з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів;

в районі села ВОДЯНЕ, з напрямку населеного пункту ПІКУЗИ – з мінометів калібру 82 мм;

двічі поблизу населеного пункту ПІСКИ, з передмістя ДОНЕЦЬКА – ВОЛЬВО-ЦЕНТР – з озброєння бойових машин піхоти БМП-2, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;

біля села ПАВЛОПІЛЬ, з населеного пункту УКРАЇНСЬКЕ – з озброєння бойових машин піхоти БМП-2;

біля населених пунктів ЛЕБЕДИНСЬКЕ і ШИРОКИНЕ, з населеного пункту САХАНКА – з автоматичних станкових гранатометів;

в районі села НОВОСЕЛІВКА ДРУГА, з території села ВАСИЛІВКА – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Жоден обстріл противника не залишився безкарним. За даними розвідки Об’єднаних сил, в районі проведення операції минулої доби було знищено двох окупантів та ще п’ятьох загарбників – поранено.

З метою підвищення ефективності застосування артилерійських систем противник намагався використати безпілотний авіаційний комплекс. Засобами радіоелектронної боротьби Об’єднаних сил спробу противника було припинено.

У зв’язку з християнським святом Воскресіння Христова – Великоднем в районі проведення операції Об’єднаних сил з 00 годин 18 квітня 2019 року в односторонньому порядку введено режим всеохоплюючого і сталого припинення вогню.

Водночас Об’єднані сили залишають за собою право надавати адекватну відповідь у разі порушення режиму припинення вогню противником.

Не зважаючи на оголошене "Великоднє перемир’я", з початку доби ворог чотири рази порушив режим припинення вогню, з них один раз – із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм.
Збройні формування Російської Федерації також вели вогонь по позиціях наших підрозділів з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" противник двічі обстріляв позиції наших підрозділів:

з мінометів калібру 82 мм – в районі села ПАВЛОПІЛЬ;

зі станкових протитанкових гранатометів – поблизу населеного пункту ПІСКИ.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" ворог здійснив два обстріли позицій Об’єднаних сил:

зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів – у районі населеного пункту СВІТЛОДАРСЬК;

з ручних протитанкових гранатометів – у районі населеного пункту КРИМСЬКЕ.

Одного українського захисника було поранено.

На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Правоохоронці зі складу Об’єднаних сил продовжують стояти на захисті законності в районі проведення операції.

За розпорядженням Командувача об’єднаних сил проводяться фільтраційні заходи, впроваджено посилений контрольно-пропускний режим та організовано несення патрульно-постової служби в населених пунктах.

За минулу добу представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил виявили та припинили 810 адміністративних правопорушень. Затримано та доставлено до слідчих органів п’ять осіб, які підозрюються в участі у складі збройних формувань Російської Федерації. Слідчі дії тривають.

Протягом доби в районі проведення операції Об’єднаних сил правоохоронцями розкрито 17 злочинів, три з яких пов’язані з незаконним поводженням зі зброєю та боєприпасами. З незаконного обігу вилучено снаряд калібру 122 мм, дві ручні гранати та одну мисливську рушницю.

Обстановка на лінії зіткнення залишалася під контролем Об’єднаних сил. Протягом 17 квітня через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали близько 21 тисячі осіб та понад 2,5 тисяч транспортних засобів, приблизно така ж кількість громадян і транспортних засобів виїхали на тимчасово окуповану територію.

Згідно з вимогами чинного законодавства України, у пропуску через лінію зіткнення відмовлено 32 особам.

На контрольних пунктах в’їзду-виїзду прикордонними нарядами спільно з представниками Державної фіскальної служби зі складу Об’єднаних сил виявлено та вилучено матеріальних цінностей із ознаками контрабанди на суму понад 88 тисяч гривень.

Групами цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил надано гуманітарну допомогу малозабезпеченим та багатодітним сім’ям в населених пунктах . ЧЕРМАЛИК, ОРЛОВСЬКЕ, КРАСНИЙ ДЕРКУЛ та НИЖНЯ ВІЛЬХОВА, супроводжено представників низки гуманітарних організацій для реалізації соціальних проектів.

Місцеві військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи та працюють у штатному режимі.

Суспільно-політична та гуманітарна обстановка в районі проведення операції залишається під контролем Об’єднаних сил.

Слава Україні!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.