Президент Порошенко на РНБО дав завдання: не допустити паніки і забезпечити стабільність валютного ринку

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.04.2019 09:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29640

Президент України Петро Порошенко наголошує, що скоординовані дії органів влади повинні захистити інтереси людей, прибрати будь-які ризики, захистити стабільність національної грошової одиниці і не допустити паніку, яка може бути викликана на ринку.

Глава держави зазначив, що скликав термінове засідання в Раді національної безпеки оборони у зв’язку із ситуацією, яка виникла після прийняття першою інстанцією – адміністративним судом міста Києва рішення, яким, якщо виходити з його резулятивної частини, фактично зроблено спробу скасувати всі нормативні рішення – Уряду, РНБО щодо націоналізації «Приватбанку», ухвалені в 2016 році, повідомила прес-служба Президента України.

«Хочу наголосити, що ці рішення були спрямовані, в першу чергу на захист інтересів людей. Більше 20 мільйонів вкладників «Приватбанку», які були де-факто пограбовані попередніми власниками. Саме таку оцінку сьогодні підтвердили всі наші міжнародні партнери. Бо, коли Національний банк і держава, в особі Міністерства фінансів входила в пограбований «Приватбанк» - рахунки були абсолютно пусті. І держава вимушена була зробити докапіталізацію і забезпечити відновлення дієздатності «Приватбанку». І, таким чином були врятовані кошти 20 мільйонів вкладників і великої кількості юридичних осіб, підприємств і організацій», - наголосив Петро Порошенко.

Він звернувся до Міністра фінансів та Голови Національного банку проінформувати про «ситуацію з судом, який прийняв подібне рішення, яке руйнує фінансово-банківську систему», та ситуацією у фінансово-банківській системі, на банківському ринку і в самому банку.

«Хочу наголосити, що у нас дуже тривожна ситуація з точки зору реакції світу на подібні позиції. Ми вже маємо реакцію США, реакцію Європейського Союзу, Світового банку і Міжнародного валютного фонду, та інших країн Великої сімки, які чітко наголошують, що націоналізація 2016 року була вимушеним кроком, абсолютно виправданим після проведення ретельної перевірки і аудиту. Фактично не залишалося жодного іншого виходу і в таких спосіб була врятована фінансово-банківська система», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив: «Сьогодні нашими скоординованими діями ми маємо прибрати будь-які ризики, захистити інтереси людей, захистити позицію щодо стабільності національної грошової одиниці і не допустити паніку, яка може бути викликана на ринку».

«Безумовно, що сьогодні мене турбує і зв’язка Коломойський-Зеленський перед виборами, які відбудуться 21 квітня. І нам потрібно сьогодні вжити всіх можливих заходів для того, щоб не допустити реваншу, повернення або пограбування держави олігархами, які зараз перебувають за кордоном», - зауважив Президент.

Глава держави звернувся до Секретаря РНБО Олександра Турчинова з вимогою провести чітку координацію дій всіх органів державної влади, щоб не допустити паніку і захистити інтереси людей.

В свою чергу, Голова Нацбанку Яків Смолій зауважив, що був здивований ухвалою суду, адже рішення, які були прийняті у 2016 році щодо націоналізації «Приватбанку» були виправданими, оскільки в банку близько 20 млн вкладників, чверть банківського сектору України, на рахунках фізичних осіб знаходиться близько 140 млрд грн. «На той час це було єдино правильним рішенням, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити соціального зриву. Нам вдалося таким рішенням забезпечити спокій та стабільність на фінансовому ринку. Сьогодні націоналізований «Приватбанк» працює прибутково», - наголосив він.

Голова НБУ акцентував увагу на можливих ризиках рішення суду: «Повернення банку до попередніх власників неможливо. Сьогодні законом це не передбачено, однак те рішення, яке було прийнято в 2016 році, якщо повернеться, то це створює ризики, що Фонду гарантування вкладів прийдеться виплатити вкладникам близько 100 млрд грн.».

«Це будуть емісійні кошти. Вони можуть суттєво вплинути як на інфляцію, бо ми мали подібні випадки в 2014-2015 році, коли довелося докапіталізовувати «Нафтогаз». Також ми не можемо сьогодні прогнозувати як це вплине на курс», - розповів Яків Смолій. За його словами, вже сьогодні певні коливання є, зокрема різниця вже склала + 15 коп. за долар. «Ми робимо все можливе, щоб не допустити паніки і впливу на стабільність банківської системи... Такі рішення можуть зруйнувати повністю всю стабільність, яка була досягнута в попередні роки», - наголосив він, і додав, що НБУ подасть апеляцію і зробить все можливе, щоб не допустити денаціоналізації «Приватбанку».

Міністр фінансів України Оксана Маркарова нагадала, що під час націоналізації «Приватбанку» для покриття негативного балансу і порятунку фінустанови було випущено на 155,3 млрд грн. облігацій.

«Ми як Міністерство фінансів розраховуємо на повернення цих коштів від прибуткової діяльності, від подальшої приватизації банку, як це встановлено в нашій стратегії. Звичайно, Міністерство фінансів не погоджується з цим рішення суду. Воно не вступило в силу і ми будемо його апелювати так само як і Національний банк. Бо насправді не говорячи навіть про те, що це рішення досить важко виконати, але його виконання повинно в тому числі передбачати якимось чином повернення понад 155 млрд коштів державного бюджету, які були витрачені на капіталізацію цього банку», - зауважила вона.

В свою чергу, Міністр юстиції України Павло Петренко зазначив, що позиція Уряду, Міністерства юстиції є чіткою: «Ми цю позицію виклали під час слухання справи. Усі рішення, які приймалися щодо націоналізації банку були законними з чітким дотриманням чинного законодавства. Ці рішення були спрямовані, в тому числі, і на захист національної безпеки і на захист українських громадян».

Павло Петренко зазначив, що зараз Мінюст очікує повного тексту рішення суду, щоб подати апеляцію. При цьому він наголосив, що Окружний адміністративний суд міста Києва як суд першої інстанції на сьогоднішній день є нереформованим.

Він також додав, що цей суд «таких неоднозначних рішень виносив багато». Міністр нагадав, що саме цей суд виносив рішення про відсторонення в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, рішення щодо блокування конкурсів, які оголошував Уряд. Він додав, що Мінюст подавав скарги на дії суддів, але на його думку потрібно приймати комплексне рішення та запропонував РНБОУ звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з пропозицією пришвидшити процес кваліфікаційного оцінювання суддів цього суду, включно з оцінкою на доброчесність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.