В Україні стартували вибори до парламенту

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 23.05.2019 18:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29742

Центральна виборча комісія готова і здатна здійснювати функції з проведення позачергових виборів народних депутатів 21 липня.

Про це заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час брифінгу у четвер.

"Центральна виборча комісія запевняє, що вона готова і здатна здійснювати встановлені законом функції щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня 2019 року", - сказала Сліпачук.

Водночас вона наголосила, що ЦВК позбавлена повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності указів Президента, а також - можливості звернення до Конституційного суду України.

"І Президент України, і парламент, і політичні партії та кандидати в депутати, які мають намір брати участь у виборах, повинні усвідомлювати відповідальність за легітимність виборчого процесу та його результату", - додала вона.

Центральна виборча комісія не стане політичним гравцем чи опонентом на позачергових виборах до Верховної Ради заявила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

"Я розумію і як голова комісії відчуваю, що певні політичні гравці на нашій сучасній мапі політичної України, може, і мають бажання, щоб ЦВК також стала певним політичним гравцем чи опонентом. Але можу запевнити, і це моя принципова позиція, що цього не станеться", - сказала Сліпачук.

Вона наголосила, що ЦВК у своїй діяльності керуватиметься Конституцією та законами. “Ми стоїмо на букві закону, ми не є політичними коментаторами, ми не є оцінювачами, але ми є реалізаторами Конституції та закону України, ми є тими, на кого може покластися український народ для того, щоб бути впевненими у своєму волевиявлення і його реалізації відповідно до закону", - сказала Сліпачук.

Водночас вона підкреслила, що запит суспільства стосовно оновлення парламенту, безумовно, має право на реалізацію з боку Президента.

"При цьому методи і способи цієї реалізації повинні проводитися виключно у правових межах", - наголосила Сліпачук.

Як повідомлялося раніше, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту.

У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту.

У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в "Урядовому кур’єрі".

ЦВК своєю чергою вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.