У Чорнобилі виявлені гриби, що харчуються радіацією

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 25.05.2007 02:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2975

Гриби, що використовують для свого розвитку енергію радіоактивного розпаду, виявлені в районі Чорнобильської АЕС групою дослідників під керівництвом Катерини Дадачової (Ekaterina Dadachova) з нью-йоркського Медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна (США).

Під саркофагом 4-го блоку ЧАЕС є життя

Гриби засвоюють радіоактивне випромінювання за допомогою чорного пігменту меланіну, який є й у живих істот, зокрема людей.

Мікроскопічні "чорні гриби", що ростуть на різних радіоактивних залишках в зоні аварії на ЧАЕС, як з'ясувалося при дослідженнях, належать до трьох видів: Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans і Wangiella dermatitidis. Їхні "чорнобильські" різновиди росли значно швидше під впливом бета-випромінювання цезію-137 (тобто потоку електронів), характерного для заражених територій, пише журнал Nature.

"Активований" радіацією меланін в чотири рази більш ефективний в біохімічних перетвореннях в клітинах грибів, на відміну від того, що не піддався опромінюванню, встановила Дадачова.

Попередніми дослідженнями було встановлено, що гриби зростають навіть на уламках графіту, що випромінюють радіацію, усередині саркофагу, ізолюючого 4-ий енергоблок, що вибухнув

Як відзначив учасник досліджень Артуро Казадеваль (Arturo Casadevall), виявлені організми можуть знайти застосування в міжпланетних експедиціях, де немає недоліку в шкідливому для більшості живих істот випромінюванні.

Cryptococcus neoformans може вирощуватися навіть за бортом космічного апарату

Дослідження американських вчених підтвердили роботу українські вчених з Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, які в 2001 році встановили, що тривале профілактичне застосування меланіну грибного походження, вилученого з Cladosporium cladosporioides, у тварин, які тривалий час знаходились в зоні АЕС, знижує рівень швидкості генерування супероксидних радикалів-аніонів і вміст гідроксильних радикалів та синхронізує роботу антиоксидантних ферментів у клітинах.

В 2002 році білоруські вчені з Інституту генетики і цитології Національної академії наук Білорусі. розробили засіб для захисту живих організмів від радіації, що не мав аналогів у світі. Він створений на основі того самого меланіну, – природного пігменту, який міститься у шерсті тварин, волоссі людини, синьому винограді і грибах.

Цей натуральний препарат, впливаючи на генному рівні, істотно знижує дозу опромінення людини, рослин, тварин. До того ж, меланін «перепиняє» шлях радіації в ДНК і хромосому, завдяки чому значно знижується ймовірність виникнення мутацій на генному рівні. Препарат ефективний як при сильних разових опроміненнях, так і при тривалих накопиченнях доз.

А як сировину для препарату вчені Інституту генетики та Інституту мікробіології Національної академії наук запропонували ґрунтові гриби – технологія їх вирощування не потребує великих витрат, а меланін – головний компонент препарату – вони містять у великих кількостях. Засіб успішно пройшов випробування в авторитетному Російському радіологічному медичному науковому центрі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.