США попереджають Німеччину про російську загрозу

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 6.11.2019 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30234

Сполучені Штати попередили Німеччину, ключового європейського союзника, про загрозу з боку Росії напередодні святкування 30-річчя від дня падіння Берлінської стіни.

У середу держсекретар Майк Помпео прямує до Німеччини, щоб підкреслити необхідність продовження посилення трансатлантичного партнерства. Зустрічі керівника американського дипломатичного відомства з керівництвом Німеччини пройдуть через кілька днів після того, як Данія усунула одну з останніх юридичних перешкод для здійснення проекту «Північний потік-2» - газопроводу по дну Балтійського моря, по якому в Німеччину буде поставлятися російський газ.

Джерело у Держдепартаменті повідомило, що США стурбовані «енергетичною безпекою» європейських партнерів. «Північний потік-2», за його словами, є переважно «політичним інструментом» Росії, а не повністю комерційним проектом.

«Ми регулярно висловлюємо наші побоювання. Ми розцінюємо це як інструмент, за допомогою якого Росія намагається використовувати енергію для просування своєї геополітичної порядку », - заявило джерело «Голосу Америки» у вівторок під час прес-брифінгу.

Джерело додало, що «Північний потік-2» ставить під загрозу пріоритети енергетичної безпеки, «роблячи європейські країни і наших союзників більш залежними від однієї країни, що є джерелом енергії».

Німеччина є найбільшим у Європі споживачем природного газу. При цьому у країні виробляється дуже мало власної енергії. З цієї причини Німеччина сильно залежить від імпорту у сфері енергетики. Влада країни також намагається зменшити побоювання США щодо безпеки і геополітики.

Майк Помпео, який замолоду служив у Німеччині на одній з американських військових баз, відвідає Графенвур, Вільсек, Модларойт, Лейпциг і Берлін, де братиме участь у заходах, присвячених закінченню «холодної війни». У Лейпцигу держсекретар зустрінеться з Хайко Маасом, міністром закордонних справ Німеччини. Помпео і Маас обговорять трансатлантичне партнерство перед лицем зростаючих загроз з боку Росії, Китаю та Ірану, розповіли в Держдепартаменті.

У Берліні Помпео зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та іншими представниками уряду, щоб обговорити партнерство і співробітництво між США і Німеччиною.

Помпео виступить з промовою поблизу берлінських Бранденбурзьких воріт. Як уточнили представники Держдепартаменту, тема його виступу - роль і значення свободи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.