Президет Ющенко зустрівся із європаламентарями

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 30.05.2007 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3042

Президент України Віктор Ющенко прийняв делегацію Європейського Парламенту на чолі зі співголовою Комітету з парламентського співробітництва ЄС – Україна Адріаном Северіном.

Європарламентарії прибули до Києва, щоб ознайомитися з розвитком політичної ситуації в Україні, повідомляє прес-служба.

Глава Української держави ознайомив співрозмовників з перебігом політичних подій після оголошення дострокових парламентських виборів. За його словами, політична криза, яка стала іспитом української демократії, показала заангажованість Конституційного суду, виявила недоліки судової системи загалом, неефективність моделі формування Центральної виборчої комісії та нездатність парламенту самостійно врегульовувати свої проблеми. «Переконаний, що ключова проблема починається саме з парламенту, бо це інститут, де квітне політична корупція», – наголосив В. Ющенко.

Президент наголосив, що оскільки парламентські сили поки що не здатні домовлятися без участі Глави держави, він і надалі братиме активну участь у налагодженні політичного діалогу. «Але мені б дуже хотілося, щоб значна частина цього діалогу відбувалася в стінах парламенту», – додав В. Ющенко. Саме це, за його словами, і є суттю політичних домовленостей, досягнутих нещодавно на найвищому рівні. Згідно з ними, народні депутати повернулися до зали засідань, щоб виконати всі дії, необхідні для виходу з кризи і проведення дострокових виборів. «Зараз головне – виконати прийняті домовленості і через механізм дострокових виборів врегулювати ситуацію в парламенті», – наголосив Президент.

В. Ющенко подякував представникам Європейського Парламенту за увагу, яку ЄС приділяє ситуації в Україні. «Ми дуже цінуємо роботу Європейського Парламенту, який спостерігає за врегулюванням політичної кризи в Україні», – сказав він. «Для нас надзвичайно принципово, щоб нашу проблематику добре знали в Європі», – додав Глава держави.

При цьому В. Ющенко позитивно оцінив заяви про врегулювання політичної кризи з боку Німецького Головування в ЄС, представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єра Солани, а також Єврокомісара з питань зовнішніх зносин Беніти Ферреро-Вальднер. Цими заявами Євросоюз привітав домовленість про проведення дострокових виборів в Україні та закликав сторони до послідовної реалізації компромісу.

Крім того, під час зустрічі йшлося про співпрацю України з Європейським Парламентом, переговорний процес щодо підготовки нового базового Договору між Україною та ЄС, вступ України до СОТ, створення зони вільної торгівлі, розвиток візового діалогу, майбутнє Європейської політики сусідства тощо.

У зустрічі взяли участь представники всіх фракцій Європейського Парламенту: Адріан Северин – від Партії європейських соціалістів; Бастіан Бельдер – від Демократичної групи, Яна Бобошікова – позапартійна, Мілан Горачек – від Зелених, Маріан-Жан Марінеску – від Європейської народної партії, Гельмут Марков – від Об’єднаних європейських лівих, Гражина Станішевська – від Альянсу лібералів і демократів за Європу, Анджей Запаловські – від Союзу за Європу Групи націй, а також Дірк Шюбель – керівник відділу політики Представництва Європейської Комісії в Україні.

З українського боку участь взяли заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій, заступник Глави Секретаріату Президента Олександр Чалий, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Наталя Прокопович, голова підкомітету ВР у зв’язках з парламентськими комітетами у європейських справах Володимир Вечерко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.