Якою має бути позиція США в ситуації, коли Росія не хоче віддавати Крим

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 4.03.2020 08:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30547

Позиція США з невизнання прав Росії на Крим має бути незмінною , попри те, що вже шість років заклики до Росії звільнити Крим залишаються марними.

Ппосол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор

Про це заявив посол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор, відповідаючи на питання преси під час брифінгу в неділю.

Він провів паралель між позицією США щодо Криму та статусу країн Балтії до розпаду Радянського Союзу.

"Ми не сприйняли позицію про те, що країни Балтії були частиною Радянського Союзу. Їх завоювали силою. Ми не погодились вважати їх частиною радянських республік і законною частиною Росії", - наголосив посадовець, зауваживши, що подібний підхід зберігається і щодо статусу Криму.

"Має змінитись підхід до міжнародної політики в Росії. Цього ще не сталось, але колись це станеться, і Сполучені Штати відстоюватимуть свої принципи та принципи Заключного акта", - наголосив посадовець.

Позиція США про те, що Крим – це частина України, закріплена в Кримській декларації Держдепу, наголосив посол.

Посол підкреслив – більшість країн в ОБСЄ підтримують положення Заключного акта Гельсінських угод, який не допускає зміни кордонів в Європі силою.

"ОБСЄ постала як частина Гельсінського заключного акта 1975 року. Росіяни порушили його вторгнувшись на схід України і намагаючись захопити Крим".

"Кожного разу, коли Постійна рада ОБСЄ збирається у четвер – всі 57-56 країн підтримують Заключний акт і те, що не можна завойовувати інші країни в Європі силою. Можуть бути мирні зміни в Європі – як ми бачили в Німеччині – але не можна допускати військового вторгнення. Коли росіяни це роблять, вони зневажають правилами", - додав Гілмор.

США продовжують рішуче підтримувати Україну у конфлікті, що триває, запевнив посол.

"Зауважте, Сполучені Штати є найзапеклішим захисником України і ми переконані в цьому, ми хотіли б бачити продовження зближення України з Європейським Союзом а також її зближення і співпрацю з НАТО", - додав посадовець.

"Місія США при ОБСЄ до цього долучена повною мірою. Є спеціальні моніторингова місія на сході України. Є Нормандська четвірка – процесу, який президент Зеленський активував з метою досягти певного врегулювання конфлікту."

Він назвав ситуацію в Криму "жахливою". "Є повідомлення про те, що місцеве татарське населення піддають значному тиску – арештовують, ув’язнюють, є повідомлення про тортури. Також блокують незалежні ЗМІ. Це порушує принципи Гельсінського заключного акта, на захист якого виступає ОБСЄ".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.