Генсек НАТО підбив підсумки дискусії міністрів закордонних справ Альянсу щодо Росії

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 25.03.2021 15:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31430

Попри намагання НАТО долучити уряд Росії до змістовного діалогу, вона посилила утиски всередині країни та агресивну поведінку за кордоном.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у середу у ході прес-конференції за підсумками дискусії міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі щодо Росії. Текст виступу Столтенберга оприлюднений на сайті НАТО.

За словами Столтенберга, «Росія дестабілізує сусідів, включно із Україною, Грузією та Молдовою, підтримує утиски опозиції у Білорусі, намагається втручатись до справ Західних Балкан, нарощує військову присутність від Чорного моря до Балтійського моря, на Близькому Сході, у Північній Африці, від Середземного моря до Арктики». Столтенберг також вказав на використання Росією дезінформації та пропаганди, кібератак, її втручання у вибори, та використання Росією хімічної зброї як у самій країні та і за її межами.



"Відповідь НАТО є твердою та послідовною. У відповідь на дії Росії, НАТО провело найбільше посилення нашої колективної безпеки за ціле покоління. Ми посилили наш захист від кібер та гібридних загроз. Ми лашаємося пильними. І ми продовжуватимемо працювати з ЄС та нашими близькими партнерами, щоб переконатись, що ми спільно відповідаємо на дії Росії. Союзники погоджуються, що ми маємо надалі переглядати та адаптувати наше стримування та оборону. Це включає і питання зростаючої ракетної загрози з боку Росії. Наш подвійний підхід поєднує потужне стримування та відкритість до діалогу", - заявив генсек НАТО.

Раніше міністри закордонних справ країн НАТО пообіцяли, що Альянс продовжить адаптацію в умовах «наростаючих загроз і системної конкуренції», і підкреслили, що «агресивні дії Росії становлять загрозу для євроатлантичної безпеки».

«Агресивні і авторитарні держави, а також недержавні суб’єкти кидають виклик міжнародному порядку, заснованому на правилах, в тому числі за допомогою гібридних і кібернетичних загроз, не коректного використання нових технологій, а також інших асиметричних загроз», - йдеться у спільній заяві міністрів, оприлюдненій за підсумками першого дня переговорів у Брюсселі.

Того ж дня держсекретар США Ентоні Блінкен, який бере участь у дводенній нараді НАТО, першій особистій зустрічі міністрів закордонних справ країн альянсу з 2019 року, заявив, що зростання Китаю у військовій сфері та російські спроби дестабілізувати Захід є загрозами, які вимагають об’єднання НАТО.

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.