Кременчуцький край може з’явитись на карті України

Автор/джерело -  © Юлія Билина, Олександр Курилов, Майдан-ІНФОРМ



Дата публiкацiї - 8.06.2007 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3153

Кременчуцький край, муніципальний центр, біосферно-ноосферний регіон – це варіанти назв нової територіальної одиниці, яка може з’явитись в майбутньому. Міська влада Кременчука закликає сусідні села, селища і містечка до вирішення проблем разом.

Представники семи сусідніх з Кременчуком регіонів обговорювали можливу концепцію майбутньої адміністративно-територіальної реформи. Об’єднати зусилля, аби на базі нашого міста та сусідніх сіл і містечок створити умови для якісно вищого рівня життя – як матеріального, так і духовного – як про те мріяв, наш видатний земляк, вчений-філософ Володимир Вернадський. Така ідея проекту «Кременчуцький ноосферно-біосферний регіон», що прозвучала днями під час обговорення за "круглим столом" у міськвиконкомі. На науковій конференції, що мала назву "Від регіональної політики – до регіонального самоврядування", приїхали керівники прилеглих до Кременчука міст та районів Кіровоградщини та Полтавщини. А також представник Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

На зустрічі за «круглим столом» говорили про те, що гуртом краще жити, а об’єднання навколо Кременчука в один мегаполіс радіусом 50-60 кілометрів дозволить прилеглим районам краще вирішувати власні соціальні проблеми.

Одна з проблем – до 15 тисяч мешканців навколишніх районів й міст працюють в Кременчуці. Мешканці Світловодська та Власівки, приїжджають у Кременчук не лише за покупками. Вони хотіли б мати більш якісний сервіс, нормальне медичне обслуговування, хороші дороги…

Спільна проблема – міст через Дніпро, в будівництві якого зацікавлені всі.

«Перша конференція не стала млинцем. Люди зацікавились. І це дуже важливо, – вважає міський голова Кременчука Микола Глухов. – Я не ставлю питання, щоб Комсомольськ чи Світловодськ до нас приєднували. Хай вони вирішують свої питання. Може, Максимівка ближча до Світловодська… А Білецьківка, яка десь посередині і у себе нічого не має, може подумати. Куди люди їздять лікуватися? А на базар? І водогін люди хочуть мати. То ці ж питання треба вирішувати…»

Кременчуцьким починанням зацікавились в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, де теж займаються адміністративно-територіальною реформою.

Свою думку "за" висловлює і начальник земельного управління Полтавської облдержадміністрації Григорій Шарий. Серед його закликів – слід йти до створення кременчуцького краю. "Сусідні райони пов’язані з Кременчуком. Тож об’єднання було б цілком можливим," – каже він. Науковці пропонують втілити ідеї академіка Вернадського в якісно новому підході до освіти та виховання майбутніх поколінь.

Резюме обговорення – в протоколі про наміри.

За ним: Центр майбутнього регіону – Кременчук, а до нього тяжіють міста Світловодськ, Комсомольськ та райони – Кременчуцький, Глобинський, Козельщанський, Онуфріївський, Світловодський. За попередніми оцінками, на реалізацію задуму піде щонайменше чотири роки. Перший етап – соціологічні дослідження та громадські слухання. Другий – прийняття рішення на сесіях місцевих рад про підтримку проекту. Далі піде мова про наукове забезпечення та спільну підготовку, з Міністерством регіонального розвитку пропозиції, до Кабінету Міністрів... Наступним буде внесення проектів відповідних законів до парламенту.

Коментарі:

Микола Глухов, міський голова Кременчука:
– Кожне місто повинно розвиватися. А кожен населений пункт, який поруч – супутник цього міста. Й основні послуги отримує в місті. Тому сьогодні треба знайти найкращу модель співіснування. Щоб не хтось сказав, як нам далі жити, а ми на місці, з урахуванням думки людей, знайшли найбільш прийнятний варіант. На сьогодні є генеральний план, який передбачає розширення меж міста. І це питання треба вирішувати, спілкуючись із районною радою, з представниками тих сільських громад, які живуть поруч з Кременчуком. Та ми ставимо питання так, як воно ставилось у державі: треба проводити й територіальну реформу. Як програму-мінімум, ми хотіли б, щоб нас зрозуміли в міністерстві й дозволили Кременчуку і Комсомольську працювати над цією проблемою. Професійно працювати. Бо поки-що ми працюємо по-дилетантськи. Треба взяти людей, які би працювали не лише з головами сільських чи міських рад, а й з депутатами, а через депутатів – з населенням. Людям треба розповісти, де їм краще житиметься – окремо чи разом. Як сказав Г.Шарий, на Заході кожне місто від останнього двору ще має 100 кілометрів своєї території.

*** «В останній час встановилася біосфера, яка стрімко змінюється під впливом наукової думки – змінює явища життя, геологічні процеси, енергетику планети. Джерело енергії, що захоплюється розумом, в енергетичну епоху життя людства, в яку ми входимо, – практично безмежне.... Ім'я нової епохи – ноосфера». Академік В. Вернадський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.