Забезпеченя населення хлібом - не предмет для спекуляцій політиканів

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 14.06.2007 16:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3207

Питання забезпечення України хлібом нового урожаю не повинне бути предметом політичних спекуляцій.

Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко під час прес-конференції в м. Кривий Ріг.

Він підкреслив, що вважає адекватними дії Кабміну в ситуації, що склалася.

Коментуючи вчорашню заяву голови Верховної Ради Олександра Мороза про те, що Україні загрожує брак хліба, Президент відзначив, що дана заява покликана спровокувати ажіотажний споживчий попит. В.Ющенко відзначив, що в Україні є 2 млн. т зерна як залишки, в т.ч. 1,1 млн. т продовольчого зерна, який знаходиться в Держкомрезерві і фонді.

За словами Президента, песимістичні прогнози експертів указують, що в 2007 р. буде отриманий урожай продовольчого зерна в розмірі 6 млн. т, за оптимістичними прогнозами – 8 млн. т. "Для забезпечення України хлібом необхідно 7 млн. т продовольчого зерна. Таким чином, з урахуванням існуючих запасів при будь-якому прогнозі Україна буде забезпечена хлібом", – сказав Президент.

Як наголошувалося, сьогодні митно-тарифна рада України прийняла нульову ставку ввізного мита на окремі види зернових. Таким чином, до 30 червня 2008 р. ставка ввізного мита на пшеницю і жито складатиме 0%. Раніше на пшеницю ця ставка була 40 євро за 1 т, на жито - 20 євро за 1 т, повідомляє прес-служба Міністерства економіки. На думку експертів, таке рішення полегшити імпорт зерна є найбільш правильним в ситуації, що склалася.

У свою чергу заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало також заявив, що підстав для підвищення цін на хліб на сьогодні немає. За його словами, Україна забезпечена необхідною кількістю зерна. Заступник міністра відзначив, що засуха на півдні України захопила 5,6 млн. га, з яких 0,8 млн. га посівів зернових культур загинуло, "але це не може бути підставою, щоб піднімати ціни на хліб в деяких регіонах України".

Гадзало також відзначив, що сьогодні Держкомрезерв уклав угоди з багатьма хлібопідприємствами на реалізацію 99 тис. т муки, з яких 44 тис. т вже здійснено. З аграрного фонду підприємствам ГАК "Хліб України" продано 132 тис. т муки. Заступник голови Мінагрополітіки уточнив, що це зерно урожаю 2005 р., і воно дешевше, ніж зерно на ринку в цілому.

За словами Гадзала, станом на 1 червня на хлібозаготовчих підприємствах України зберігається 4,2 млн. т зерна, з яких 2,2 млн. т, - продовольче зерно, "це запас практично до листопада". На київських підприємствах теж є необхідна кількість зерна, щоб забезпечити столицю хлібом до листопада.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.