Свобода слова. Російський варіант

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 16.07.2007 13:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3448

У Росії закінчився судовий фарс над українцем, який, на думку їхнього правосуддя, дописував антиросійські висловлювання на вільному форумі українського Інтернет-видання “РroUA.com”.

Сьогодні, 16 липня, суд Совітського району Новосибірська оштрафував Тараса Зеленяка, звинуваченого в роздмухуванні міжнаціональної ворожнечі на російськомовному форумі українського сайту, на 130 тисяч рублів.

Зеленяку інкриміновано роздмухування ненависті або ворожнечі, а також приниженні людської гідності групи осіб за ознакою національності, мови і походження(група осіб - не уточнюється - ред).

У своєму останньому слові підсудний заявив, що, можливо, в його діях і було щось неетичне, проте такої мети, як розпалювання міжнаціональної ворожнечі, він перед собою не ставив.

Суддя Тетяна Каширіна врахувала часткове визнання провини Зеленяком, розкаяння, а також відсутність судимостей і ухвалила оштрафувати його на суму 130 000 рублів.

Адвокат Володимир Мельников сказав, що вважає вислови свого підзахисного на російськомовному форумі українського сайту «Кухонною розмовою». «Тут немає публічності! Публічно - значить, я повинен публіку зібрати», - додав Зеленяк.

В той самий час, за словами судді, в обговоренні на форумі брало участь близько 50 осіб.

Сторона захисту поки що не знає, чи буде оскаржувати вирок. «Ми порадимося з Тарасом, візьмемо до уваги всі обставини і вирішимо це питання», - пояснив Володимир Мельников.

Як повідомлялося раніше, 15 лютого 2006 року проти 36-річного жителя новосибірського Академмістечка Тараса Зеленяка було порушено кримінальну справу по частині першій статті 282 Кримінального кодексу РФ «Розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності». В Управління ФСБ по Новосибірській області зі скаргою на висловлювання свого клієнта звернулася компанія-провайдер «Перша миля», послугами якої користувався Тарас Зеленяк для виходу в Інтернет.

Згідно з обвинувальним висновком, з 2005 року Тарас Зеленяк під псевдонімом «новосибирськ2» залишав на російськомовному форумі українського сайту www.proua.com свої коментарі до різних подій суспільно-політичного життя в Росії і Україні. Ці коментарі, на думку прокуратури, пропагують ненависть до росіян, утверджують «перевагу українського народу над російським» і рясніють образливими словами.

Від “Аратти”: нам особливо цікаво було слідкувати за цим судовим фарсом який роздмухало путінське ФСБ проти українця за доносом працівників юридичної особи, яка надає послуги зв'язку, але аж ніяк не має права на підглядати і підслуховувати клієнтів. Бо Конституція РФ це прямо забороняє, а кримінальний Кодекс РФ передбачає навіть покарання у вигляді позбавлення волі. Але, як виявилося - не для стукачків.

Проте, на не менш цікавою була реакція української влади на цей судовий фарс. А вона була суто містечковою, точніше - ніякою. Попри гучні словеса про захист законних інтересів українців, де вони не мешкали.

Ми вже промовчимо про те, що відомі українські політики не на анонімних форумах в Інтернеті, а у наглий спосіб, публічно на мітингах, у інтерв'ю для ЗМІ відкрито пропогують ідеї порушення територіальної цілісності України, підтримують, в тому числі і матеріально, антиукраїнські сепаратистські рухи тощо. При тому - абсолютно безкарно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.