Ультразвук зупинить кровотечу прямо на полі бою

Автор/джерело -  © Медицинский портал



Дата публiкацiї - 29.06.2006 13:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=406

Міністерство оборони США уклало контракт з корпораціями Philips і AcousTx на створення портативного ультразвукового приладу, призначеного для зупинки внутрішніх кровотеч у військовослужбовців на полі бою.

Передбачається, що простий в використанні і легкий за вагою пристрій буде використовуватися не тільки лікарями, але і солдатами, які пройшли короткий курс навчання.

Новий прилад буде служити як для діагностики, так і для лікування: з його допомогою можна буде знайти ушкоджену судину і зупинити кровотечу.

Точна локалізація джерела кровотечі буде визначатися за допомогою допплерівського ультразвуку. В основі цієї методики лежить ефект Допплера - зміна частоти звуку при відображенні від об’єкта, що рухається, зокрема, від крові усередині судин. При розриві судини виникають характерні зміни, що дозволяють знайти точне місце ушкодження.

На наступному етапі прилад буде використаний для зупинки кровотечі. Цей ефект буде досягнутий за рахунок теплової і механічної дії ультразвукових хвиль, сфальцьованих у місці ушкодження. Ці хвилі "припечуть" місце ушкодження, викликавши формування тромбу - згустку крові в кровоносній судині. Крім того, під впливом ультразвуку утворяться високореактивні молекули - вільні радикали, які додатково прискорять процес тромбоутворення.

Кровотеча - найбільш розповсюджена причина смерті поранених у військових умовах. Використання ультразвукового приладу дозволить запобігти великої кількості смертей і ампутацій кінцівок, пов’язаних з утратою дорогоцінного часу - при евакуації поранених з поля бою до операційного столу. Про це повідомили представники американського Управління перспективного планування оборонних науково-дослідних робіт (Darpa) у ході презентації програми «Акустичної коагуляції глибоких кровотеч» (DBAC).

На розробку нового приладу, що приблизно займе чотири роки, корпораціям виділили загальну суму в розмірі 51 мільйон доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.