Президент Ющенко сьогодні вчергове нагадав Медведьку про його обов'язки

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 4.12.2007 15:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4290

Мова йшла про роботу Донецької проокуратури: розслідування вибухів на шахті Засядька та поширену практику “вередюківщини”, як взірець нехлюйства і безвідповідальності слідчих прокуратури.

Серед головних тем розмови Президента Віктора Ющенка та очільника ГПУ – хід розслідування аварії на шахті імені О.Ф. Засядька та реакція Генеральної прокуратури на дії правоохоронців по відношенню до незаконно засудженої мешканки Донеччини Світлани Зайцевої, повідомляє прес-служба.

Говорячи про ситуацію навколо шахти ім. О. Засядька, Президент відзначив, що звернув увагу Прем’єр-міністра та уряду на необхідність припинення на ній будь-якої виробничої діяльності до з’ясування всіх обставин, що призвели до загибелі людей.

«Крім ліквідаційних, аварійних робіт, ніякі інші роботи на шахті не повинні проводитися до з’ясування обставин», – наголосив В. Ющенко. Він підкреслив, що в даному випадку покладається саме на професійну та оперативну діяльність Генпрокуратури. «Нам треба якомога швидше отримати відповідь, хто винен у тому, що трапилося», – сказав Президент.

За словами Глави держави, сьогодні він також доручив сформувати міжнародну групу експертів, «яка дала б всебічну оцінку» всіх процесів, що відбувалися на шахті й зрештою призвели до трагедії. Він відзначив, що йдеться про важливість чіткого розподілу питань техніки безпеки, технічних моментів, теми халатності. «Щоб у нас було посилання виключно на міжнародну експертизу – і ні в кого не закрадалися сумніви, що там відбуваються якась амністія чи прощення», – зазначив Президент.

Ющенко, окрім того, звернув увагу Кабінету Міністрів на необхідність опрацювання теми надання Україні міжнародної технічної допомоги у питаннях, пов’язаних з експлуатацією шахт, які знаходяться на великій глибині, як таких, що є небезпечними з точки зору раптових викидів породи та газу.

Щодо незаконно засудженої мешканки Макеєвки Зайцевої, історія якої викликала значний суспільний резонанс, Президент висловив здивування тим, що ряд посадовців, причетних до цієї справи, досі не притягнуті до відповідальності. Він також звернув увагу Генпрокурора на позицію Держказначейства, яке після виграшу матір’ю Зайцевої в суді справи про відшкодування збитків, оскаржило це рішення в апеляційному порядку.

«Ви повинні проявити свою принципову позицію в цьому питанні», – сказав В. Ющенко, звертаючись до О.Медведька. – «… Думаю, це виклик честі, перш за все, Генпрокурору і Генпрокуратурі». Якщо є вина, її треба визнати, вибачитися та виконати рішення суду, зазначив Президент.

У свою чергу, Медведько доповів Президентові, що розслідування обставин аварії на шахті ім. Засядька нині триває. Генпрокуратура має намір об’єднати в одну всі кримінальні справи, порушені після вибуху.

Щодо справи Зайцевої, Медведько поінформував Ющенка, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень посадовцями і незаконного притягнення до кримінальної відповідальності. Крім того, причетні до справи Зайцевої працівники Донецької обласної прокуратури притягнені до дисциплінарної відповідальності, повідомив він. «Щодо кримінальної відповідальності, ми дамо оцінку в ході розслідування порушеної кримінальної справи», – відзначив О. Медведько.

Довідка: Мешканка м. Макеєвка, 28 років, мати троьох дітей Світлана Зайцева була незаконно звинувачена та засуджена за убивство, якого не коїла. Вона, у той злощасний день, першою побачила біля місцевого магазину труп загиблого і викликала міліцію.

У 2000-му році Светлану під тортурами примусили дати покази на себе у вбивстві її шкільного знайомого Андрія Вторникова. Через рік міліція випадково затримала справжніх вбивць. Жінку звільнили із в'язниці тяжко хворою на туберкульоз, яким вона заразилася у Донецькому СІЗО. Через чотири роки - вона вмерла.

Старший син Зайцевої Євген від матері був заражений туберкульозом і зараз хворіє.

Родичі незаконно засудженої Світлани після її смерті подали позов на Донецьку прокуратуру, вимагаючи відшкодування збитків дітям потерпілої і виїграли суд. Натомість Держказначейство не тільки не виконало судовий вердикт, а й намагається скасувати його у судовому порядку.

Попри брутальні порушення вимог чинного КПК України, застосування тортур до підслідної - жодного працівника правоохоронних органів не притягнуто до передбаченої законом кримінальної відповідальності. Не порушено навіть службового рослідування по судді, який виніс неправосудний вирок.

Кримінальна справа щодо правоохоронців була порушена лише тоді, коли історія набула широкого розголосу у центральних ЗМІ і стала відома Президенту Ющенку.

Терміном “вередюковщина” редакція “Аратти-Україна” називає поширене явище, типове для системи прокуратури та МВС - умисного і організованого злочину групи посадових осіб, коли завідомо фальшуються кримінальні справи і до кримінальної відповідальності притягаються невінні громадяни. Донецького бомжа Вередюка правоохоронці намагалися притягнути до відповідальності за вбивство журналіста Александрова. Після того, як у суді Вередюка було виправдано - його вбили міліціянти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.