Яценюк запропонував фракціям укласти політичну угоду. Або будуть нові вибори

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 15.02.2008 12:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4651

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк пропонує лідерам парламентських фракцій підписати політичну угоду з метою розблокування парламенту.

Про це він заявив сьогодні під час брифінгу.

«Вчора я особисто сам запропонував текст політичної угоди між всіма політичними силами, які представлені в Верховній Раді», - сказав Яценюк.

Зокрема, спікер запропонував лідерам фракцій до понеділка, 18 лютого, ознайомитися з проектом цієї угоди з тим, щоб у наступний вівторок розпочати пленарні засідання.

За його словами, це політична, а не юридична угода. «Мені здається, що з’являється бажання в політичних сил все-таки зайти в стіни парламенту. Тому, що дуже великі ризики для всіх учасників політичного процесу взагалі вилетіти з політичного процесу, як такого», - зазначив він.

Зокрема, Яценюк наголосив, що це документ, який дає можливість політичним силам «відступити один крок назад, щоб ступити два кроки вперед», та розпочати роботу парламенту.

«Розпочати в тому числі і опозиційну боротьбу, але не фізичну, а інтелектуальну», - додав він.

Зокрема, Яценюк в угоді пропонує зазначити, що лідери фракцій приймають до відома, що підпис спікера під листом на адресу Генерального секретаря НАТО не є консолідованою позицією конституційного складу Верховної Ради. «Таким чином ми показуємо суспільству і зовнішньому світу, що в Україні є дійсно дискусія щодо приєднання України до НАТО», - зазначив спікер.

Крім того, спікер пропонує в угоді визначити, що сторони політичного процесу беруть на себе зобов’язання утриматись від блокувань, як трибуни ВР, так і президії, а також розглянути порядок денний 6-ої сесії та «на компромісній умові внести законопроекти найважливіші сьогодні для суспільства».

«Якщо в понеділок не буде підписано відповідну політичну угоду, або не буде знайдено інший компроміс за цією угодою, у нас йде тридцятиденний термін, визначений статтею 90 Конституції», - сказав Яценюк.

Після цього, за словами спікера, в країні залишиться тільки дві легітимні гілки влади – Президент і Кабінет Міністрів.

Яценюк закликав депутатів не допустити цього і знайти компромісне рішення щодо розблокування роботи парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.