Глобальний наступ на свободу слова

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 30.04.2008 10:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5024

У новому звіті американської організації Freedom House (“Дім свободи”) йдеться про глобальне падіння свободи преси у світі в 2007 році.

Автори звіту вважають, що головними факторами цього падіння були: наростання авторитарних тенденцій у країнах колишнього СРСР, Азії та Північної Африки; політичні кризи в нових демократіях типу Грузії та України, де спостерігалося посилення тиску на оприлюднення незалежної інформації у пресі та перешкоджання об’єктивному висвітленню подій у світі і вдома у випусках новин. У рейтингу «Дому свободи» із 195 проаналізованих експертами країн 72 країни належать до «вільних» за ознаками свободи преси, 59 – до «частково вільних» (серед них і Україна), а також понад 60 країн зараховані до категорії «не вільних».

Автори звіту з американського «Дому Свободи» відзначають, що у порівнянні з 2006 роком явно спостерігається падіння рівня свободи преси в цілому світі. Такий висновок виникає на тлі зменшення у 2007 кількості вільних щодо свободи преси країн світу, а також посилення тиску на пресу з боку авторитарних режимів та в умовах політичних криз у державах зі слабкою демократією.

Прояви переслідування преси у багатьох регіонах світу мали різноманітний характер – від фізичних розправ над журналістами до перешкоджання їхній роботі через недосконалу чи корумповану судово-правову систему або ж засобами економічного тиску, залякуваннями. Один із чільників «Дому Свободи» Кріс Волкер наголосив, що цьогорічні дані свідчать про зниження не лише щодо 2006 року, але й щодо кількох останніх років.

Серед країн колишнього СРСР 10 «не вільні»

«Дім Свободи» США у звіті вказує, що серед країн колишнього СРСР чи не найгірша ситуація зі свободою преси в Білорусі, Узбекистані та Туркменистані, і ці країни входять у десятку найменш демократичних держав світу за проявами тиску на пресу.

Погіршилася ситуація зі свободою преси і в Росії, де, за даними авторів звіту, все частіше переслідують журналістів за допомогою підконтрольних владі органів судочинства і навіть запроторюють журналістів до російських психіатричних установ. Державний контроль фактично поширений на переважну більшість російських засобів інформації.

Автори звіту відзначають, що у зв’язку із загостренням політичного протистояння в Грузії, це негативно позначилося на свободі преси цієї країни.

Кріс Волкер, говорячи про тенденції зі свободою преси на пострадянських теренах, сказав Радіо Свобода: «Щодо колишнього Радянського Союзу, то є декілька глибоко негативних тенденцій, які ми виділяємо. Серед 12 колишніх республік СРСР, окрім трьох країн Балтії, лише дві «частково вільні» – Грузія та Україна, інші – «не вільні». За даними 2007 року, в десяти з цих 12 країн відбулися негативні зміни щодо свободи преси».

Україна: суспільний хаос та висока політична напруга

У звіті «Дому Свободи» йдеться і про Україну, як про одну із частково «вільних країн». Відзначено, що політичні конфлікти в Україні в 2007 році змусили українських журналістів працювати в умовах часткового суспільного хаосу та високої політичної напруги. У документі сказано також про судові переслідування незалежних ЗМІ України з боку корумпованих чиновників, кримінальних елементів. Також звіт Дому Свободи вказує на «слабку прозорість власності на ЗМІ і намагання власників впливати на редакційну політику українських медій».

Директор американського Дому Свободи Кріс Волкер зауважив: «Частково стійкість України пояснюється тим, що демократичні структури тут із часу 2004 року сильніші, аніж у Грузії та Киргизстані. І впродовж кількох останніх років Україна змогла зберегти суттєвий рівень свободи преси».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.