Президент Ющенко почув від силовиків, кого посадять

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.05.2008 12:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5114

Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з Генеральним прокурором Олександром Медведьком та т.в.о. Голови СБУ Валентином Наливайченком. У зустрічі також взяв участь заступник Генпрокурора – прокурор Києва Євген Блажівський.

Основними темами зустрічі стали – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 травня ц. р. щодо діяльності Фонду державного майна і дотримання законодавства під час проведення виборчої кампанії в Києві, повідомляє прес-служба.

Окремо було розглянуто ситуацію з проведенням вакцинації.

Генеральний прокурор у своїй доповіді Главі держави повідомив про виконання його відомством рішення РНБО, яким було доручено Генеральному прокуророві України та Голові Служби безпеки України невідкладно організувати проведення перевірок стану додержання законодавства з питань діяльності Фонду державного майна та вжити заходів щодо притягнення в установленому порядку до відповідальності осіб, діями чи бездіяльністю яких порушено належне функціонування конституційного органу – ФДМУ.

Відповідно до Указу, про вжиті заходи мала бути зроблена доповідь Президентові України до 9.00 19 травня 2008 року.

Медведько повідомив, що ГПУ спільно з СБУ організовані перевірки щодо додержання законодавства, яке стосується діяльності Фонду державного майна.

Зокрема, Прокуратура провела перевірку законності дій Держказначейства, яке призупинило фінансування оперативної діяльності ФДМУ.

За її результатами, Генеральна прокуратура виявила у діях Держказначейства очевидні порушення закону, що завдають істотної шкоди інтересам держави, Фонду державного майна, громадянам. А відтак, Генеральна прокуратура внесла Державному казначейству припис із вимогою негайно відновити здійснення видатків на казначейських рахунках ФДМ.

«Оскільки щодо призупинення фінансування Фонду держмайна є порушення закону, нами порушено кримінальну справу за фактом перевищення службовими особами Державного казначейства України своїх службових обов'язків за статтею 365 Кримінального кодексу», – поінформував Генпрокурор.

Він також повідомив, що Прокуратурою проведено перевірки законності дій народного депутата Андрія Портнова, які мають ознаки перевищення ним владних повноважень і дестабілізують нормальну роботу ФДМ.

Зокрема, Портнов продовжує наполягати на продовженні конкурсу з продажу пакета акцій Одеського припортового заводу.

Прокуратура порушила кримінальну справу відносно Портнова за фактом замаху на незаконну приватизацію за частиною першою статті 233 КК та частиною другою статті 365 КК.

«Нами створено мобільну слідчу оперативну групу, куди входять досвідчені працівники ГПУ і СБУ, та розпочато досудове слідство», – резюмував Олександр Медведько.

Обговорюючи дотримання законодавства під час виборчої кампанії у Києві, Президент поставив вимогу оперативно зреагувати на прояви його порушення і припинити масштабну корупцію.

«Незалежно від того, про яку політичну силу йдеться, цього у Києві, як і будь-де в Україні, не повинно бути. Це питання вашої честі – виконати закон», – сказав Президент.

Він підкреслив, що винні у вчиненні таких дій повинні нести відповідальність згідно з чинним українським законодавством.

Т.в.о. Голови СБУ повідомив, що Службою безпеки задокументовано 35 випадків підкупу виборців і викрито схему підкупу виборців під назвою «Вавілон», яка є розробкою російських політтехнологів.

Генеральний прокурор повідомив, що Прокуратурою міста Києва порушено одну кримінальну справу за статтею 157 – перешкоджання здійсненню права людей на вибір, а також проводяться ще 2 перевірки, за якими сьогодні буде прийнято рішення про порушення кримінальних справ.

Глава держави також поставив завдання до силовиків виступити із прес-конференцію, під час якої оприлюднити основні схеми підкупу виборців та застерегти людей про відповідальність за вчинення таких дій.

«Ті, хто провадив цю схему, повинні зразу нести відповідальність, щоб їхня діяльність не поширювалася. На порушення виборчого законодавства, розквіт політичної корупції, який зараз існує на київських виборах, незалежно від кольору прапора, ви повинні давати належну правову оцінку», – сказав Президент.

Глава держави також поставив завдання розслідувати фінансування політичної реклами.

«Це питання вашої компетенції – дослідити, як у рамках законодавства фінансується ця реклама, в яких лімітах можна фінансувати таку кількість реклами? Я переконаний, що тут також є грубе порушення закону», – сказав Президент.

Щодо ситуації із проведенням вакцинації, у зв'язку з якою у Донецькій області помер 17-річний школяр, Президент поставив вимогу до органів Прокуратури розслідувати цей конкретний випадок, а також у ході цього розслідування з'ясувати, яким чином вакцина імпортується в Україну та який порядок її використання українськими медиками.

У відповідь Медведько повідомив про порушення кримінальної справи за фактом смерті юнака. У рамках розслідування цієї кримінальної справи ведеться перевірка, яким чином потрапила вакцина до України і як вона використовувалася.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.