Холодна війна - 2. Росія її не боїться і вже давно розпочала

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.08.2008 23:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5662

Президент Росії Медвєдєв, визнавши незалежність завойованих територій Грузії фактично дав старт новій Холодній війні.

Президент Росії Дмитро Медвєдєв визнав незалежність Південної Осетії і Абхазії, повідомив він в заяві, яка транслювалася по федеральних телеканалах. Генсек ООН, за словами російського Президента, отримав відповідне повідомлення.

Паралельно він звинуватив режим Саакашвілі в геноциді. Раніше ЗМІ припускали, що саме на доказі геноциду буде побудована тактика Росії у разі міжнародних судових процесів.

У Тбілісі, у відповідь, загрожують розривом дипломатичних стосунків, Президент Саакашвілі, втім, заявив, що для Грузії, від дій російського керівництва, не наступить ніяких правових наслідків.

В числі перших на ці події відреагувала Україна, заявивши про незмінну підтримку територіальної цілісності Грузії, потім послідувала реакція Вашингтону, Парижу і Лондону. Глава МЗС Великобританії, у свою чергу, заявив про підготовку "широкої коаліції проти російської агресії в Грузії".

Реакція надходить з різних частин світу, але про підтримку рішення Росії відкрито висловився поки тільки терористичний "Хамас".

Президент РФ Медвєдєв заявив: "Народи Південної Осетії і Абхазії неодноразово висловлювалися за підтримку своєї незалежності. Ми розуміємо: після того, що відбулося, вони мають право вирішити свою долю самі.

Вони звернулися до Росії з проханням визнати незалежність. Виходячи з ситуації, що склалася, необхідно ухвалити рішення. Враховуючи вільне волевиявлення народів..., статут ООН..., документи ОБСЄ, я підписав укази про визнання Російською Федерацією незалежності Південної Осетії і Абхазії. Це єдиний спосіб зберегти життя людей".

Через дві години після заяви, Президент також дав інтерв'ю каналу Russia Today і пояснив: Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії, щоб запобігти винищуванню їхніх народів і допомогти підвестися на ноги.

За його словами, визнання Росією незалежності двох республік повністю стикуєтся з міжнародним правом. Медвєдєв нагадав, що коли виникла ситуація з Косово, то західні партнери Росії казали, що це особливий випадок.

"Кожен випадок визнання за своєю природою - це випадок особливого роду. Особлива ситуація в Косово, особлива ситуація в Південній Осетії і Абхазії", - підкреслив Президент.

Крім того, Медвєдєв сказав, що Росія не страшиться можливого початку нової холодної війни, проте не прагне її. "У цій ситуації все залежить від позиції наших партнерів", - сказав Медвєдєв.

"Якщо на Заході хочуть зберігати добрі стосунки з Росією, вони зрозуміють причину нашого рішення", - заявив Президент.

Як висловився Медвєдєв, якщо партнери оберуть конфронтаційний сценарій: "ну, що ж, ми жили в різних умовах, проживемо і так", - сказав Медвєдєв, не уточнивши, що він має на увазі.

"Наскільки я знаю, під час виборів в США виборці індиферентно відносяться до подій за кордоном, - відмітив Президент РФ. - Але якщо комусь з кандидатів вдасться використовувати це питання, що називається, Бог йому в допомогу. Головне, щоб це не створювало міжнародної напруженості".

"А то, що кожен з кандидатів відкручує цю ситуацію на себе, у мене сумнівів не викликає, бо такі закони виборчих перегонів", - підкреслив він, відповідаючи на прохання прокоментувати те, що в Сполучених Штатах кандидати в президенти США в рамках передвиборчих перегонів роблять заяви по ситуації навколо Південної Осетії.

Визнання незалежності запалює зелене світло перед російськими військами, які тепер залишаться на території незалежних республік для підтримки миру, - на прохання президентів Абхазії і Південної Осетії. МЗС РФ доручено зайнятися підготовкою договорів про дружбу з новими державами.

У своєму виступі Медвєдєв порівняв дії Саакашвілі з позицією Гамсахурдіа, який розв'язав війну під гаслом "Грузія для грузин" ("Тільки вдумайтеся", - підкреслив Президент). "Росія тоді зупинила винищування грузинського народу", а після проявила витримку з метою врегулювати конфлікт дипломатією, нагадав він.

"Але наші пропозиції залишилися без відповіді... Їх проігнорували і в НАТО, і в ООН. Зараз зрозуміло: грузинське керівництво методично готувалося до війни, а підтримка зовнішніх покровителів лише укріплювала відчуття безкарності... Грузинське керівництво вибрало інший шлях - зрив переговорчого процесу, військові провокації, напади на миротворців... Грузинське керівництво порушуючи статут ООН і всупереч здоровому глузду розв'язало озброєний конфлікт", - заявив Медвєдєв.

Напередодні Рада Федерації і Держдума одноголосно проголосували за незалежність для Абхазії і Південної Осетії. "Визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії - це необхідна умова забезпечення безпеки цих народів. Тому пропоную прийняти відповідне звернення до Президента Російської Федерації, - сказав на засіданні спікер Радфеда ( російське скорочення Ради Федерації - "Аратта") Сергій Міронов. - Ми зобов'язані підтримати прагнення народів Південної Осетії і Абхазії до стабільності, миру і незалежності".

Перед оголошенням заяви Медвєдєв зустрічався з прем'єром Путіним. Прес-секретар Президента Наталія Тімакова повідомила, що "на зустрічі обговорювалася соціально-економічна ситуація в країні, а також окремі аспекти зовнішньої політики".

За матерілами NEWS.ru


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.