США і НАТО не дозволять Росії захопити Грузію. Як члена НАТО

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 19.09.2008 16:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5764

Міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що Росія зіткнеться з силовою відповіддю з боку США, якщо нападе на Грузію після її вступу в НАТО.

Цього вимагає статут альянсу, пояснив глава Пентагону в інтерв'ю британському телеканалу Sky News.

Гейтс відзначив, що п'ята стаття статуту НАТО означає зобов'язання йти на допомогу союзникам, у яких виникають військові проблеми. "Я однозначно вважаю НАТО за військовий альянс, а не розмовний клуб", - заявив глава Пентагону.

Разом з тим Роберт Гейтс призвав НАТО утриматися від провокаційних дій у відповідь на російські дії відносно Грузії. "Я вважаю, нам потрібно діяти далі з обережністю, оскільки в НАТО існує велика кількість пропозицій - деякі від наших друзів на Балтіке і в Східній Европе, інші - від країн Західної Європи, - заявив Гейтс. - Я думаю, важливим є існування єдності між США і Європою щодо відповіді на те, що зробила Росія".

Глава Пентагону заявив, що не бачить ознак початку нової холодної війни. "Ця Росія не є Радянським Союзом", - відзначив він. "Якщо завгодно, вона намагається відновити щось з минулої слави Російської імперії", - сказав Гейтс.

Міністр оборони США вважає, що в довгостроковій перспективі перемога Росії над Грузією виявиться "пірровою".

Заява глави Пентагону прозвучала перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Лондоні, на якій обговорюється питання про відповідь на постконфліктні виклики Росії. Цей форум має неофіційний статус і проходить за закритими дверима. До порядку денного зустрічі включено питання про ситуацію в Грузії.

Напередодні зустрічі генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер знов заявив про свою підтримку прохання Грузії стати повноправним членом альянсу, не дивлячись на протест з боку Росії. В п'ятницю британський прем'єр-міністр Гордон Браун прийме в своїй резиденції прем'єр-міністр Грузії Владіміра Гургенідзе. Він вже заявив, що, "якщо Грузія і Україна хочуть вступити в НАТО, ми повинні зробити це можливим".

Нагадаємо, що тиждень тому в інтерв'ю телеканалу ABC кандидат у віце-президенти США від республіканців, губернатор Аляски Сара Пелін заявила, що США доведеться почати війну з Росією, якщо Грузія, вступивши в НАТО, піддасться "вторгненню" з боку Москви. Як пояснила Пелін, в цьому полягає суть договору альянсу. "Якщо ви є членом НАТО і якщо інша країна піддається нападу, ви повинні чекати того, що до вас поводитимуться із закликом про допомогу і ви повинні допомогти", - сказала кандидат у віце-президенти США.

Коли ж ведучий запитав у Пелін, чи "варта Грузія того, щоб із-за неї США почали війну з Росією", Пелін дещо пом'якшила тон своїх висловів. "Ми повинні проявляти пильність відносно того, якими будуть наслідки, якщо крупніша держава в змозі захопити менші за розміром демократичні країни, - сказала вона. - Ми повинні продемонструвати підтримку Грузії, ввівши економічні санкції проти Росії, якщо до цього дійде справа".

При цьому вона підкреслила, що "це не повинно привести до війни і це не повинно привести до холодної війни".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.