Президент Ющенко опікується онкохворими чи...?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.10.2008 14:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5900

Президент Ющенко написав листа Голові Верховної Ради, діяльність якої він привселюдно припинив і видав відповідний Указ.

У Державному бюджеті-2009 мають бути враховані належні видатки на боротьбу з онкологічними захворюваннями, яка є одним з пріоритетів державної політики в галузі охорони здоров'я.

У листі до Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка Президент України Віктор Ющенко підкреслив: неприпустимою є ситуація, коли в державі щоденно реєструють близько 450 нових випадків захворювання та 250 смертей від раку, а фінансування заходів з Держбюджету для лікування таких хворих становить лише 40% від потреби, визначеної фахівцями Національного інституту раку.

Ющенко також нагадав, що у проекті Держбюджету-2009 на закупівлю лікарських засобів для онкохворих передбачено кошти, які складають лише 63% від потреби. Фінансування за державною програмою «Дитяча онкологія», затвердженою урядом на виконання відповідного доручення Глави держави, взагалі зменшено порівняно з поточним роком.

Ще одним «надзвичайно актуальним» питанням у цьому контексті Президент назвав зміцнення матеріально-технічної бази Національного інституту раку. «Натомість проект Державного бюджету України на 2009 рік не передбачає ні можливості здійснення необхідного обсягу ремонтних робіт в існуючих приміщеннях, ні закупівлі сучасного медичного обладнання, ні відкриття нового хірургічною корпусу», - констатував він.

«Прошу Вас доручити розглянути згадане звернення та врахувати вирішення цих питань під час прийняття Закону України «Про Державній бюджет України на 2009 рік», - йдеться у листі Президента до Голови ВР.

Замість післямови. Все б воно нічого: і проблема актуальна, і вирішується - традиційно, здебільшого за рахунок самих хворих.

Тільки не зрозуміло, що може Арсеній Яценюк, який позав заяву у відставку та парламент, діяльність котрого припинив напередодні сам Президент? Адже, сьогодні його Указ набув чинності, а як стверджують самі ж правники СП, тепер нардепи можуть ухвалювати лише внутрішньопарламентські акти. Чи можуть ухвалювати легітимні закони, яким є бюджет на наступний рік?

А із іншого боку, окрім підозри у банальному передвиборчому піарі, виникають й ненав'язливі асоціації. Адже, загальновідомо що дочка Президента України - Віталіна Ющенко, разом із її чоловіком - Олексієм Хахльовим - є нікими іншими, як координаторами зі створення Національного інституту раку в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.