Традиції наддержави. Яке свято єднання без патріотичної бійки?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.11.2008 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6073

Вчора у Севастополі сталося зіткнення між прихильниками “Російської громади Севастополя” та активістами Конгресу російських громад Криму і партії СПАС.

Російські націоналісти відзначали День народної єдності Росії і не поділили місце для мітингу під пам’ятником адміралові Нахімову.

Близько 200 представників «Російської громади Севастополя» пройшли центральною вулицею міста, скандуючи різні проросійські гасла. Потім вони провели мітинг біля пам’ятника Нахімову, протестуючи проти «насильницької», за їхніми словами, українізації севастопольців. Після цього короткого мітингу свою акцію на честь Дня єдності російського народу почали Конгрес російських громад Криму і СПАС. Однак під час розгортання прапорів цих організацій і відбулися сутички.

Учасники «святкувань» не тільки штурхали один одного і рвали прапори, але й обзивали соратників з інших проросійських організацій «провокаторами» та звинувачували у «службі бандерівцям». Але фізично ніхто не постраждав.

Лідер Конгресу російських громадян Сергій Шувайников потім висловив жаль з приводу цієї бійки, бо ж метою акції була демонстрація «єдності росіян кримського півострова».

Відносно нове державне свято – День народної єдності – в Росії офіційно відзначається лише вдруге. Воно пов’язане з подіями 1612 року, коли бійці народного ополчення під проводом Мініна і Пожарського штурмом узяли московський Китай-город, привівши на трон у Москві династію Романових. Російські націоналісти з 2002 року на честь цієї дати щороку проводять «Російські марші». Попри заборону влади, такі заходи крайньо правих пройшли у вівторок у багатьох містах Росії. У Москві між учасниками маршу і правоохоронцями відбулися зіткнення, значно масштабніші і жорстокіші, аніж у Севастополі. В російській столиці міліція, за даними інформагенцій, затримала понад 300 учасників маршу В українському Криму правоохоронці не перешкоджали ході, забороненій місцевим судом, і лише спостерігали за сварками та штовханиною.

Від «єдності» постраждало й опудало в різнокольорових штанях

У Сімферополі теж пройшов «Російський марш», хоча цю акцію важко назвати «маршем», бо, як і в Севастополі, в ній взяли участь менше двох сотень осіб. Тут спершу у соборі Петра і Павла пройшов молебень, а потім активісти «Російської громади Криму» пройшли чверть кілометра до сусіднього скверу, де стоїть закладний камінь, на місці якого місцева влада збирається звести пам’ятник російській імператриці Єкатерині Другій.

Там і відбувся невеликий мітинг, а потім його учасники спалили опудало в блакитно-жовтих штанях і фотографією Віталія Шевченка, керівника Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення України. На опудалі був напис «чиновник-русофоб». Організатори пояснили, що таким чином вони протестували проти заборони ретрансляції в кабельних мережах неадаптованих до українського законодавства російських телеканалів.

Викривлені інтелектом обличчя російських патріотів

Від “Аратти”: передова російська культура вчора наочно була продемонстрована на увесь світ й у Росії.

Як показало «святкування» офіційного державного свята Єднання, російська влада діє за старим принципом: «розділяй і володарюй».

Навіть так званих російськиї патріотів, якими опікуються спецслужби ( що не є ні для кого таємницею), також розділили на своїх і радикальних.

Свої мітингували і демонстрували за затвердженими заздалегідь сценаріями, масово й легально. Як-то так звані «Наші» ( сурогат путінського комсомолу), головна фішка яких була у зшиванні із клаптиків тканини «ковдри миру», асоціативне призначення якої, в світлі масовок тієї ж самої організації, виглядає просто дивакувато.

Радикальні ж, звісно, показово улаштовували кулачні бої із міліцією. Тільки у Москві за це вчора було затримано понад 500 російських патріотів. І якщо рядові носії російської слави відбулися копняками міліцаїв та адміністративними протоколами, то їхньому ватажкові, лідерові Слав'янського союзу Дмітрію Дьомушкіну - погрожують позбавленням волі. Втім, ми маємо великий сумнів у тому, що це не примітивна PR-акція, оскільки, враховуючи тотальний контроль ФСБ, за дійсного бажання не допустити подібного шоу, ватажків демонстрантів пов'язали б ще за добу-дві перед акцією.

І звичайно, за сталою російською традицією, не обійшлося без жертв: радікальні патріоти російської столиці забили двох двірників-узбеків. Один не вижив. Зрозуміло, що, знову за російською героїчною традицією, били кодлом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.