Живописець Караваджо писав картини-фотографії, використовуючи порошок зі світлячків

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 2.12.2008 02:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6199

Розкрито секрет великого італійського живописця Відродження Мікеланджело Караваджо: в основі його картин - фотографія.

“Узяття Христа під варту”

З такою сенсаційною заявою виступила дослідник флорентійського інституту Sachi Роберта Лапуччі, яка опублікувала свої висновки в щомісячному журналі з мистецтва Stile Arte.

За її словами, Караваджо перетворив свою майстерню на темну кімнату з невеликим отвором в стелі, через який за допомогою двоопуклої лінзи та увігнутого дзеркала відображалися предмети, що художник переносив на полотно.

Проте сенсаційне відкриття полягає не в цьому, оскільки відомо, що так звана "камера обскура" широко використовувалася середньовічними художниками для створення ескізів, а техніка що з'явилася лише в кінці ХIХ століття фотографії були описані в працях геніального Леонардо да Вінчі (фокус, ракурс, перспектива, якими він сам користувався в своєму живописі).

Караваджо ж винайшов спеціальний порошок зі світляків, що дозволяв йому працювати в абсолютній темряві. Після ретельної експертизи і аналізу полотен художника Лапуччі виявила на них сліди флуоресціюючих фоточутливих субстанцій.

Таким чином, як вважає дослідник, Караваджо, за допомогою цього порошку, що "світиться", і використовуючи "темну", отримував короткочасні флуоресцентні зображення предметів прямо на полотні, тобто аналог фотографії, яка складала базу для кінцевої картини, написаної маслом.

Нагадаємо, що одне з унікальних полотен Караваджо - “Узяття Христа під варту” було викрадене влітку з Одеського музею Західного і Східного мистецтва.

До відома, Караваджо (1573-1610) відомий як один з найбільш революційних творців свого часу, винахідник безлічі інноваційної техніки, найбільш відома з якої - його приголомшлива майстерність "світла-тіні".

“Призвання св.Матвія” 1599-1600, Сан Луіджі дее Францезі, Рим




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.