Юлія Тимошенко: Універсал є ширмою, якою прикрили кулуарні домовленості про розподіл посад, про розподіл сфер бізнесу

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 6.08.2006 20:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=621

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що підписаний Універсал національної єдності став ширмою, яка прикрила кулуарні домовленості про розподіл посад і бізнесу.

Про це вона заявила журналістам одразу після завершення заключної частини круглого столу, повідомляє офіційний сайт Блоку Юлії Тимошенко.

«Цей універсал є ширмою, якою прикрили кулуарні домовленості про розподіл посад, про розподіл сфер бізнесу», - сказала Юлія Тимошенко.

Вона ще раз наголосила, що, на її переконання, події 2004 року не були марними для країни, незважаючи навіть на те, що лідер Партії регіонів Віктор Янукович повертається до влади. «Ця банда сьогодні приходить в іншу країну з іншим народом, і їм не дадуть розгулятися», - сказала Юлія Тимошенко.

Вона пообіцяла діяти таким чином, щоб суспільство знало все про можливі антизаконні або корупційні дії співробітників органів влади, які сформуються після підписання універсалу.

Вона також підкреслила, що її команда ні на крок не ухилилася від того, про що обіцяла під час помаранчевої революції. «На жаль, на сьогодні здійснилося лише одне гасло - багаті поділилися з бідними, тобто Партія регіонів поділилася з Компартією, Соцпартією і зараз із «Нашою Україною»», - наголосила Юлія Тимошенко.

Повний текст виступу Юлії Тимошенко під час заключної частини засідання загальнонаціонального круглого столу 03 серпня 2006 року

Я виступаю на „круглому столі” як керівник опозиційної політичної сили – парламентської і, я думаю, з часом позапарламентської, і тому моя риторика буде резонувати з усіма хвалебними промовами щодо документу, який ми зараз обговорюємо. Думаю, потрібно звикати до опозиційної оцінки – це також є проявом демократії, яку ми будуємо в країні.

В першу чергу я хотіла б дати оцінку тому документу, який зараз швидше за все буде підписаний і який носить назву „Універсал”. Я зробила дві прості речі – поклала поряд універсал, який був розданий нам на першому „круглому столі”, і універсал, який зараз нам роздали. І просто їх порівняла – для того, щоб зрозуміти, які цінності підписуються, які позиції залишилися підтриманими.

Це є два однакових документи, з одного боку. А з іншого – два абсолютно різних. По-перше, на 90% цей документ складається з банальних речей, які вже багато років перекочовують з програми в програму, але ніколи не виконувались політиками. Це просто пусті декларації – соціального змісту або іншого змісту. Але 10% тут є суттєвих речей, які були задекларовані Президентом України як позиція, від якої не можна відступати ні за яких обставин. Порівнюючи два документи, я можу зробити наступний висновок: те, що стосується мови, в першому варіанті було написано, що всебічний розвиток і функціонування єдиної державної української мови. Ключовим було слово – ЄДИНОЇ. Підкреслюючи, що інша мова не може стати другою державною. У цьому варіанті, який зараз пропонується підписати, слово „ЄДИНА” державна українська мова сором’язливо загубилась в чиновницьких коридорах. Я хотіла привернути увагу Президента, що це не просто слово, це є фундаментальна втрата позицій. Треба чесно говорити, що потім ці речі будуть переглядатися.

Друга позиція, яка дійсно була принциповою, за словами Президента, - це єдина українська православна церква. Це питання теж розчинилося в абсолютно ніяке формулювання, яке запропонувала Партія регіонів. Тому це принципове питання також випало з обойми і має сьогодні причесану „непогану” форму.

Наступне питання, яке з’явилось і якого не було у першому варіанті, - це питання Єдиного економічного простору, так званого ЄЕП. Це просто дежа-вю – я згадала, як це питання обговорювалось у Верховній Раді, коли приймались всі питання по ЄЕП Кучмою і присутніми тут товаришами. Наприклад, звучить так: „Завершення робіт щодо участі України у діяльності Єдиного економічного простору на принципах різнорівневої та різношвидкісної інтеграції”. І на першому етапі – зона вільної торгівлі. Я вітаю Партію регіонів і всіх, хто підтримував ЄЕП з тим, що вони своє формулювання „без вилучення обмежень” запропонували цьому документу.

Наступне – щодо НАТО. Це теж була ключова позиція. Я пам’ятаю чітку позицію Президента, що мова йшла про вступ до НАТО, при чому слово „референдум” у першому варіанті не було присутнє. Зараз чітко виписано формулювання Партії регіонів що стосується НАТО після референдуму. Питання референдуму – не те, на чому наголошував Президент.

Залишилось дві речі, на які я хочу звернути окрему увагу. Чи не єдине, що залишилось незмінним від варіанту, який пропонувався перший раз в редакції Блоку „Наша Україна”, – це популяризація здорового способу життя. Непогана річ, і вона зберігалася незмінною. Крім цього, у першому варіанті не було сказано про недопущення корупції у політиці – зараз визнали, що така корупція існує.

Ще один прикрий факт – перший варіант універсалу передбачали підписати політичні сили, а також представники громадськості. Ви бачите, що представники громадськості за цим столом зникли, саме як і їх підписи під цим документом. Це не випадковість.

Саме тому я вітаю Партію регіонів з тим, що вона підписала цей документ на умовах Партії регіонів – це велика перемога тих людей, які працювали над цим документом. По-друге, наша політична сила не буде називати запропонований до підписання документ "універсалом", а буде називати його актом політичної капітуляції "помаранчевого" табору. І це є правда. Потрібно чесно іноді визнавати речі, які приховуються за певними реверансами.

Я помітила, що політична зрада перетворюється в українському політикумі на інфекційну хворобу і до речі, ми ще не з’ясували, яким способом вона передається. Одне скажу - на жінок ця хвороба не розповсюджується. Зрада не торкнеться нашої політичної сили. Ми не дамо працювати у тіньових кулуарах.

Все, що було зроблено на Майданах, не відійшло в історію. Ми переходимо в парламентську опозицію і ми звертаємося до всіх без виключення парламентських фракцій і народних депутатів: ми будемо будувати МІЖФРАКЦІЙНУ ПАРЛАМЕНТСЬКУ ОПОЗИЦІЮ, ми запрошуємо всіх, хто розуміє, що відбувається, до участі в цій парламентській опозиції.

В Україні є політична сила, яка візьме на себе всю відповідальність за втілення тих принципів, які лунали під час президентської кампанії. І я хочу, щоб ви мали можливість на нас покластися. Просто ми залишаємося з вами. І наша діяльність не дозволить нікому робити речі несумісні з демократією в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.