У Росії не ховатимуть Леніна, як і не приберуть цвинтар із центральної площі

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.01.2009 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6525

Хоча результати останніх опитувань підтверджують: все менше росіян вважають, що тіло Леніна має залишатися в Мавзолеї.

Так, якщо в 2005 році таку думку висловлювали 30% респондентів, то в кінці 2008 року таких прихильників стало вже 25%, показують дослідження ВЦІОМ.

В цілому, дві третини росіян виступають за поховання тіла вождя світового пролетаріату. З них 38% вважають, що це слід зробити якнайскоріше, 28% - пізніше, коли піде покоління, для якого Ленін є символом їхнього життя.

Як показало опитування ВЦІОМ, проведене в листопаді 2008 року в 140 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках Росії, відносна більшість респондентів (41%) вважає збереження тіла Леніна в Мавзолеї на Червоній площі неправильним і неприродним.

Їм опонують 15% опитаних, для яких "тіло вождя має знаходитися в Мавзолеї на головній площі країни", хоча три роки тому, - так вважали 22% опитаних.

Існує також велика група (37%) тих, хто не бачить нічого поганого в Мавзолеї, оскільки він "перетворився на звичайний туристичний об'єкт, які є в багатьох країнах". За даними соціологів, за останні три роки ця група респондентів зросла з 31 до 37%.

Згідно опитування, найбільш схильні заявляти про необхідність того, щоб швидко перезахоронити тіло Леніна - москвичі і петербуржці (48%). Цю думку розділяють з ними прихильники ЛДПР і "Єдиної Росії" (43% і 40% відповідно), а також опитані з вищою і неповною вищою освітою (42%).

Селяни (32%), прихильники КПРФ (46%) і росіяни з початковою і неповною середньою освітою (44%) наполягають на тому, щоб залишити все як є.

Що стосується чуток про можливе поховання тіла Леніна, то вони розбурхують громадськість з кінця 1980-х років. Але час йде - і Ленін, як і раніше, покоїться в Мавзолеї. І, як і раніше, проти переїзду тіла вождя виступають його родичі.

Самі вони побувати в Мавзолеї можуть тільки "на загальних підставах" - в години масових відвідин. Втім, відвідують рідні Ілліча нечасто. Востаннє це було рік тому, коли до труни прийшла племінниця, Ольга Ульянова.

До речі, родичі осіб, похованих біля Кремлівської стіни, мають спеціальні перепуски і можуть відвідувати поховання у будь-який час. Але, як правило, вони заздалегідь попереджають про своє бажання Комендатуру Московського Кремля - адже на Червоній площі цього дня можуть проводитися ті або інші заходи. Громадянин не може просто пройти уздовж місць поховань - це можливо тільки в загальному порядку в години доступу відвідувачів у Мавзолей Леніна.

Покладання вінків або кошиків квітів можливо лише за попередніьою заявкою на ім'я коменданта Кремля.

Єдиний, хто володів пропуском, що дозволяв безперешкодно відвідувати Мавзолей цілодобово, був професор Збарський. Він був одним з учених, що забальзамували тіло Леніна.

Замість післямови. Ми вважаємо, що забальзамований труп і цвинтар при ньому, ще тривалий час будуть головною пам'яткою російської столиці.

Справа навіть не у тому, що думають із цього приводу росіяни, бо їхньою думкою цікавляться поки що тільки соціологи. А для тоталітарної влади - є інші критерії.

Не даремно ж Володимир Путін публічно заявив, що розвал СРСР є для нього особистою трагедією. І не тільки для нього, а й для більшості росіян усвідомлення кінця імперії - прийде не скоро. І тому немає нічого дивного, що тирани Ленін і Сталін реально претендували стати обличчям Росії. На жаль.

За матеріалами російских інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.