Росія воює із НАТО. Дипломатично

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 6.05.2009 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7138

Дипломатичний скандал між Росією і НАТО набирає обертів. Сьогодні, у відповідь на висилку двох чекістів, МЗС РФ вишле двох співробітників інформаційного бюро НАТО.

МЗС Росії вже сьогодні може дати жорстку відповідь на висилку співробітників постпредства РФ при НАТО - Віктора Кочукова і Василя Чижова. За дипломатичною традицією подібні кроки носять симетричний характер. Щоправда, в Росії немає натівської структури, рівноцінної брюссельському російському постпредству при альянсі.

"Відповідь буде, безумовно, жорстким, не моя компетенція говорити про це - завтра ви всі дізнаєтеся від нашого Міністерства закордонних справ, але ми не любимо брати у борг і по-партнерськи відповімо", - заявив вчора увечері постійний представник Росії при НАТО Дмітрій Рогозін.

Про нове охолодження стосунків між Росією і НАТО стало відомо напередодні російсько-американських переговорів по роззброєнню у Вашингтоні, які почнуться 7 травня. Москва відмовилася брати участь в запланованому на 19 травня засіданні Ради РОСІЯ-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Було оголошено, що глава МЗС РФ Сергій Лавров туди не поїде. Офіційного роз'яснення мотивів цього рішення не було, але неофіційно у відомстві говорять, що це був протест проти натівських військвих навчань в Грузії, що починаються 6 травня, і проти вирішення керівництва Альянсу вислати з Брюсселя двох російських дипломатів.

"В результаті хамського демаршу НАТО відносно російських дипломатів і неадекватних дій в плані навчань в Грузії я вимушений констатувати, що Альянс не готовий до відновлення політичного діалогу з Росією", - заявив Рогозін. Тепер захід відкладений на невизначений термін.

Про назріваючий скандал стало відомо 29 квітня, коли генсек Схеффер конфіденційно повідомив Дмітрія Рогозіну про рішення позбавити акредитації двох співробітників російського постпредства при НАТО в Брюсселі: старшого радника Віктора Кочукова і аташе Васілія Чижова, сина постпреда Росії при ЄС Владіміра Чижова. Обох звинуватили в шпигунській діяльності.

На Смоленській площі це рішення назвали "грубою провокацією", а в постпредстві Росії при НАТО категорично відкинули будь-який зв'язок висланих дипломатів із спецслужбами. Старший радник Кочуков, за словами Рогозіна, "бездоганно працював на діпслужбі і останні дев'ять років постійно знаходився у контакті з штаб-квартирою НАТО", а 23-річний Василь Чижов "тільки почав дипломатичну кар'єру" і займався в постпредстві організаційно-кадровими і протокольними питаннями.

У вівторок в другій половині дня з МЗС Бельгії надійшла офіційна нота на аресу постпредства Росії при НАТО, яка сповістила про позбавлення акредитації двох його співробітників. Власті Бельгії чекають від російської місії інформації, коли дипломати покинуть країну і хто прибуде їм на заміну.

За однією з версій, скандал розгорівся із-за кулуарної операції США з Естонією і Чехією

Існує версія, що скандал вибухнув в результаті кулуарної домовленості США з Естонією і Чехією, які погоджувалися на відновлення діалогу НАТО з Росією лише за умови, що висилка російських дипломатів стане відповіддю на шпигунський скандал в Таліні, який вибухнув в лютому цього року.

Тоді високопоставлений естонський чиновник Херманн Сім отримав 12,5 років в'язниці по звинуваченню в шпигунстві проти Естонії і НАТО на користь Росії.

Проте, дипломатичне джерело в Москві дало зрозуміти, що "естонська версія неспроможна": "У кулуарних бесідах естонці присягаються, що хочуть поліпшення стосунків з нами і в скандалі взагалі не замішані".

Додаткову інтригу скандалу додає обіцянка Москви дати істотнішу відповідь на демарш НАТО - не виключено, що відмовою міністра Лаврова поїхати до Брюсселя справа не обмежиться. Рогозін пообіцяв, що відповідь буде "зрозумілою і жорсткою" і, можливо, послідує вже сьогодні. На Смоленській площі нагадали, що "зазвичай дається дзеркальна відповідь на висилку наших дипломатів".

У 2000 році Росія дозволила відкрити в Москві тільки інформаційне бюро НАТО, а також місію зв'язку. Статусу діпміссиі у інформбюро немає, хоча його директор Ізабель Франсуа є громадянкою Канади і володіє діппаспортом цієї країни - члена НАТО. У зв'язку з цим експерти називають серед "можливих кандидатів - керівника інформбюро НАТО в Москві Ізабель Франсуа і одного з її співробітників". Для цього в будівлю МЗС Росії в Москві сьогодні може бути викликаний посол Канади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.