На Першу Пречисту закінчується Спасівка

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 27.08.2006 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=769

28 серпня закінчується Успенський піст, який в народі називається Спасівкою, бо починається на першого Спаса. Цього ж дня християнська церква відзначає свято Успіння Пресвятої Богородиці.

В народі це свято називається Першою пречистою. Протягом осіннього періоду відзначається три «Пречисті», про які мовиться в приказках: «Перша пречиста жито засіває , друга – дощем поливає, а третя снігом покриває». На першу пречисту відбувається посів озимини.

Всі три пречисті – це церковні свята, присвячені пречистій Богородиці. Успенський піст також присвячений Богородиці. Але він має довгі народні коріння, адже увійшов в практику не шляхом церковного законодавства, а через звичаї і традиції предків. Перші письмові згадки про цей піст сягають IX століття.

Після Першої Пречистої дівчата на селі вже звільняються від тяжкої роботи. Навіть приповідка така зберіглася: «Прийшла Перша Пречиста – стала дівка речиста» - багато говорить, бо немає вже що робити.

Після Успіння Пресвятої Богородиці, як правило, йдуть приготування до весіль. В період Першої Пречистої в садах збирають урожай. Залишаються хіба що «зимові» сорти яблук і груш.

Збираючи садовину, дівчата співали:

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
«Спасику, батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.