Найстародавніші в світі глиняні чеки і банки знайшли історики в долині Інду

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.11.2009 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8520

Припускають, що індська цивілізація бронзового віку, можливо, перша в світі розробила складну фінансову систему.

Територія Індської цивілізації

Вчені провели нове дослідження кераміки і глиняних табличок, виявлених близько 70 років тому в місті Хараппа на території сучасного Пакистану. Вони вважають, що жителі долини Інду в бронзовому столітті вже розробили складну фінансову систему для проведення торгових операцій, повідомляє Infox.ru.

Археологічний пам'ятник Хараппа знаходиться в пакистанській провінції Пенджаб. Тут збереглися руїни укріпленого міста бронзового віку. Городище відноситься до так званої культури кладовища H Індської цивілізації, розквіт якої припав на 2500-2000 роки до н.е. У той час в Хараппі жило, за підрахунками фахівців, приблизно 23 500 осіб.

Доктор Брайан Уеллс з Інституту математичних досліджень в Індії почав свою роботу близько десяти років тому, коли вперше побачив фотографії глиняних горщиків з Хараппи з мітками, які, як йому здалося, співвідносилися з їхніми розмірами. Проте він не міг перевірити розроблену ним теорію, поки не відвідав минулого місяця Нью-Делі, де зберігаються археологічні знахідки. Мітки збереглися на трьох типах глиняних горщиків. На найменших стояв знак "V" і три довгі риски. На середніх розмірів судинах - шість рисок, а на найбільших - сім.

Уеллс зміряв кожен з горщиків і визначив, що їх пропорції співвідносяться один з одним також як і риски - 3:6:7. Влучні на горщиках відповідають написам на глиняних табличках, в яких, на думку ученого, мова йде про обмін певної кількості зерна або якого-небудь іншого товару.

На думку Уеллса розмір глиняних посудин (найбільший з них має в діаметрі 2,7 м і ємкість 65 л) вказує на впорядковану систему товарообмінних операцій.

Іграшки з Хараппи

"Барельєфні таблички - це визначено якісь товарообмінні знаки. Посуд з Хараппи сягає завширшки одного метра - його не так-то легко перевезти з місця на місце. А рахунок або табличка могли мати репрезентативну цінність і активно використовуватися в економічному контексті", - відзначив Уеллс.

Учений припускає, що таблички, на яких фіксувалася певна міра харчів, могли бути еквівалентом заробітної плати або навіть кредитом.

"Можливо, що робота оплачувалася зерном, яке зберігалося в центральних сховищах. Таблички могли видаватися як оплата людям за будівництво або участь в якому-небудь іншому недовгостроковому проекті", - висловив свою точку зору Уеллс.

Хоча якнайдавніші монети і злитки були виявлені тільки в Месопотамії, на думку Уеллса, система вимірювань і оплата праці з'явилися набагато раніше в Індській цивілізації.

Стаття доктора Уеллса "Indus Weights and Measures" буде опублікована в журналі Antiquity наступного року.

Відзначимо, що детальний аналіз археологічних знахідок із застосуванням сучасних технологій може кардинально змінити погляди істориків багато речей. Наприклад, так медики в Бруклінському музеї оглянули мумію "Пані Хор", яку історики 60 років вважали жіночою, і виявили у неї чоловічі статеві органи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.