Німецькі фізики розрахували швидкість Діда Мороза

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.12.2009 19:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8789

Фізики з науково-розважального центру Phaeno у Вольфсбурзі розрахували швидкість, з якою повинен пересуватися Дід Мороз, або Різдвяний дід, щоб за одну ніч обдарувати подарунками всіх німецьких дітей

Швидкість саней Діда Мороза в 23 рази перевищує швидкість звуку

Для розрахунків використовувалися наступні дані: у Німеччині проживають близько 1 мільйона дітей у віці до 15 років. Площа країни становить 357 тисяч квадратних кілометрів, при цьому заселена лише мала частина, решта припадає на дороги, ліси та поля.

У середньому виходить, що будинки, в яких живуть діти, що чекають подарунків на Різдво, розташовані через кожні 62 метра. Таким чином, Дідові Морозу необхідно подолати відстань в 682 тисячі кілометрів.

Швидкісному потягу ICE для цього потрібен був цілий рік, але у Діда Мороза в розпорядженні всього день, тому він повинен рухатися на своїх санях зі швидкістю 28 416 кілометрів на годину.

Це частково пояснює той факт, чому Діда Мороза ніхто не бачив: на такій швидкості це просто неможливо, - а також те, чому в нього червоний ніс: це виникає за рахунок сильного тертя об повітря. У принципі, зазначають фізики, за такої швидкості і тертя, Дід Мороз повинен був би згоріти, але, ймовірно, він захищений своїм спеціальним червоним костюмом.

Якщо припустити, що кожній дитині Дід Мороз подарує хоча б кілька плиток шоколаду, то його сані повинні везти мільйон кілограмів подарунків - це приблизно 150 великих транспортних контейнерів. Для того, щоб зрушити такі сані з місця, знадобиться мінімум два дизельних локомотива, проте оскільки Дід Мороз на локомотивах не їздить, в упряжці повинні бігти мінімум 3000 оленів.

Фізики розвіяли міф про те, що Дід Мороз підганяє своїх оленів криком "Ho, ho, ho!". Швидкість саней в 23 рази перевищує швидкість звуку, тому окрик Діда Мороза ніколи не зможе досягти вух тварин, які до цього часу вже будуть далеко попереду.

Нарешті, щоб за давно заведеної традиції потрапити подарунком в комин, Дідові Морозу доведеться облітати будинок по параболі, у вищій точки якої сани на мить застигнуть непорушно, і в цю мить можна кинути подарунок. При цьому власне Дід Мороз піддається перевантаженням, подібним до тих, які зазнають пілоти військових реактивних літаків, повідомляє Spiegel.

Ілюстрація - Spiegel.de



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.