Восьма Літня школа україністики “Просвіта“, 2006

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 12.09.2006 22:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=885

Цього літа 80 дітей українського походження з Сербії мали можливість навчатися і відпочивати в Літній школі україністики “Просвіта“, організаторами якої являються Товариство української мови, літератури і культури “Просвіта“ і Українська національна рада Сербії.

Про це повідомив Мирослав Гочак, секретар Товариства Просвіта та Української Національної Ради в Сербії.

Діти молодшого шкільного віку з Нового Саду, Сремської Митровиці, Інджії, Кули, Врбасу перебували в Україні з 26 липня по 9 серпня. Ця школа проходила у місті Калуш Івано-Франківської області. Діти жили в приміщенні школи - інтернату, яка знаходиться на околиці Калуша і окружена мальовничим краєвидом. Місцеві органи влади приділили українським дітям і викладачам з Сербії велику увагу, зутрівши їх з всіма принадлежними почестями. На честь гостей з Сербії підняли прапор України, а гостей за традицією зустрічали хлібом і сіллю. Учасників школи відвідали і привітали мер міста Iгор Насалик, заступник мера міста з хуманітарних питань Олександр Челядин, начальник управління освіти Володимир Кіндрат та другі керівні особи. Надано було 8 викладачів з місцевої школи номер 7 міста Калуш, які дітей навчали українознавства, мови і літератури, співу і музиці, ознайомили з історією і географією України.

Директором Літньої школи в Калуші була Наталія Шарко-Голубович з Нового Саду, вихователями Галина Вуячич з Вербасу, Славка Канюга з Сремської Митровиці і Надія Воротняк з Кули.

Велику зацікавленість у дітей викликали уроки з народного українського рукодільництва на яких вони навчались традиційному українському рукоділлю-вишивці.

А було тут і незабутніх екскурсій. Діти побували в Львові, у Манівському монастирі, в Яремчах, в Івано-Франківську, в музеї Івана-Франка і других музеях де мали можливість ознайомитися з історією і культурою українського народу.

Через Калуш протікає одна з найчистіших річок у Україні Лімниця, у якій діти мали змогу купатися. Велику увагу учасникам Літньої школи приділили і представники місцевого телебачення. Наші діти приготували святкову програму яка була трансльована по місцевому телебаченні. Повернулися додому з багато яскравих вражень, з новими знаннями а було і сліз при прощанні.

Друга група учасників Літньої школи україністики “Просвіта“ Україну вирушила 10 серпня, а повернулися в Сербію 25 серпня.

Діти, навчались і відпочивали в Україні в Літній школі україністики “Просвіта“, що проходила в туристичній базі “Лісова“ недалеко Бучача, Тернопільської області. Ця літня школа була організована для дітей старшого шкільного віку, які побували в Україні на запрошення голови райради Олега Михайліва, котрий кінцем червня побував у Сербії очолюючи делегацію гостей з Бучачу на 3-му Фестивалі української культури “Калина“. Всього в школі навчалося 45-ро дітей з Сремської Митровиці, Нового Саду, Кули, Вербасу, Інджії, Білгороду та з Боснії. Директором цієї Літньої школи було затверджено Миколу Ляховича з Сремської Митровиці, вихователями Анна Ляхович з Сремської Митровиці, Славко Барановський з Вербасу і Йосиф Сапун з Кули.

Програма літньої школи яка була запропонована зі сторони організаторів у Бучачі і доповнена нашими вихователями була насичена різноманітними заняттями з мови, літератури, історії, рукоділля, фізичними активностями, екскурсіями, репитиціями, конкурсами і розважальними програмами. Зі сторони місцевих органів влади цьому міроприємству приділено велику увагу і надано всесторонню допомогу. Учнів Літньої школи і вихователів в день приїзду зустріли хлібом – сіллю, вітали гостей голова райради Олег Михайлів, голова райдержадміністрації Ілля Козир, міський голова Омелян Оверко, начальник у справах молоді та спорту Лілія Храбровська, керуючий справами райради Степан Сердинський. Велику увагу нашим дітям і вихователям приділили місцеві медії. Протягом всіх днів школою опікувався і зранку до пізнього вечора був поряд Степан Сердинський, який був одним із організаторів школи зі сторони Бучача.

Діти вивчали українську мову, літературу, культуру не тільки за шкільними столами за допомогою підручників, а мали і можливість познайомитися з історичними пам`ятниками, почути “живу“ українську мову, впізнати культуру і традиції українського народу саме тут на Тернопільщині звідки і переселилися українці у Боснію, а пізніше у Сербію. Було тут і багато незабутніх поїздок по історичних місцях. Велике враження залишилося від поїздок в Зарваницю і Почаївську Лавру, від побачених Почаївських печер, Срібного водоспаду, екскурсії по старовинному Львові і багато других поїздок по історичних місцях. З таким видом спорту, як сплав по Дністру більшість дітей була ознйомлена вперше, а було тут і змагань з волейболу, футболу, баскетболу. Кожного вечора в базі “Лісова“ гостювали музичні колективи з Бучачу серед них вже добре відомі у Сербії чоловiчий квартет “Бучачани“ і ВІА “Зорепад“, які були гостями цьогорічного Фестивалю української культури “Калина“ у Сремській Митровиці у Сербії. Зранку до вечора програма літньої школи була насичена різноманітними заходами, не можна не згадати і різноманітні конкурси які відбувалися у туристичній базі де відпочивали діти і з других місцевостей України. А також наші діти кожний день відвідували репитиції фольклорного танцю, де вивчали українські народні танці. Кожний учасник школи з цієї поїздки залишив у пам`яті багато яскравих і незабутніх вражень, а і здобув нових знань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.