Вихідців з Близького Сходу визнали прабатьками європейських землеробів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.01.2010 02:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9023

Предками європейських чоловіків (принаймні частини) були вихідці з Близького Сходу. До такого висновку дійшли британські вчені, які проводили генетичний аналіз Y-хромосоми у європейських чоловіків.

Мапа поширення землеробних культур в Європі

Автори роботи ставили собі за мету прояснити питання про поширення в Європі землеробства. Вважається, що люди вперше перейшли від полювання і збирання до землеробства близько 10 тисяч років тому. Це сталося в так званому регіоні Родючого півмісяця, що включає території сучасного Лівану, Палестинської автономії, Ізраїлю, Сирії, Іраку, південно-сходу Туреччини та північно-заходу Йорданії. Поступово навик поширювався по світу і близько 4 тисяч років тому з'явився в Європі (а точніше - 7,5-6 тисяч років тому, - разом з появою перших поселень періоду Трипілля-Кукутень та споріднених археологічних культур Європи, про що свідчать численні археологічні знахідки - прим. "Аратта").

Дотепер у вчених не склалося єдиної думки, як саме землеробство проникло на Захід. За однією з версій, носіями нового знання були переселенці зі Сходу, а за іншою - навички вирощування рослин передавалися від одних поселень людей до інших усно.

Автори нової роботи вирішили уточнити спірне питання, проаналізувавши частоту виявлення в європейських популяціях однією з найбільш поширених "різновидів" чоловічої Y-хромосоми. Фахівці задіяли в роботі понад 2,5 тисячі чоловіків. Статева хромосома Y передається тільки від батька до сина. Y-хромосома не має пари, а отже, "погані" гени не можуть бути замасковані "хорошими" варіантами напарника. Тому всі дефектні варіанти видаляються з популяції, а ті, що залишаються, змінюються відносно повільно (хоча зовсім недавно це твердження було спростовано).

Згідно з результатами роботи, в розподілі дослідженого варіанту Y-хромосоми спостерігається градієнт. Частота його виявлення зростає з південного сходу на північний захід. Якщо в Туреччині носії цього варіанта становлять 12 відсотків від популяції, то в Ірландії їх число сягає 85 відсотків.

У малюнку поширеності вивченого варіанти Y-хромосоми простежується чітка кореляція з розташуванням відомих ученим неолітичних поселень. На думку авторів роботи, цей факт підтверджує, що саме мігранти з Туреччини, що були носієм цього варіанту, несли з собою навики землеробства.

Результати роботи опубліковані в журналі PLoS ONE. Короткий виклад статті наведено на сайті журналу Scientific American.

У позаминулому році вчені зробили ще один цікавий висновок, що стосується освоєння сільськогосподарських прийомів нашими предками. Провівши радіоізотопний аналіз останків посуду, знайдених на Близькому Сході й південно-східній частині Європи, дослідники прийшли до висновку, що люди навчилися доїти тварин ще 9 тисяч років тому.

Від “Аратти”. Для більшої наукової точності варто зауважити, що територія сучасного шельфу Чорного моря саме в описані часи (період кінця неоліту - початку енеоліту), а не виключно Туреччина, як зазначають автори дослідження, і була тим місцем, де розвивалося землеробство. До часу потопу і утворення Чорного моря в нинішньому вигляді...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.