У Туреччині знайшли найдревніший храм

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.03.2010 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9664

Турецькі археологи оголосили про виявлення руїн найдревнішого храму. Храму 12 тисяч років.

Знахідку було зроблено на пагорбі Гебеклітепе поблизу Харрана - древнього міста в південно-східній турецькій провінції Шанлиурфа біля кордону з Сирією - про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на турецьку газету Hurriyet.

Святилище на Гебеклітепе було виявлене раніше, проте нещодавно знайдені статуетки дозволяють вважати його найбільш древнім із місць відправлення релігійного культу, що збереглися до наших днів. Раніше цей статус належав храму на острові Мальта, датованому рубежем VI-V тисячоліть до нашої ери.

Статуетки- зображення людських фігур з головами тварин (вовків, лисиць, свиней, змій, скорпіонів, оленів, лелек), а також безголові людські фігури. Основною архітектурною особливістю святилища є Т-подібні стовпи, що є, на думку дослідників, фалічними символами.

Ученим важко визначити, до якої культури належали будівельники святилища на Гебеклітепе.

Харран або Карри (Harrânu - «розвилка»; лат. Carrhae; сучас. Султантепе) - стародавнє місто в північному Межиріччя (нині Шанлиурфа (іл) в Туреччині), вперше згаданий в хетських документах з Багазкейя, а потім у Старому Завіті і ассірійських царських написах.

Район Харрана і Шанліурфи вважається одним із найдревніших постійно населених регіонів світу. Згідно з легендами (небіблійними), там бували Адам і Єва. У Біблії повідомляється, що в Харрані жив пророк Аврам. За мусульманськими легендами, пророк Ібрагім (Аврам) був родом з Урфи (християнська назва - Едеса, нині - Шанлиурфа) і провів деякий час в Харрані. Біля Харрана зберігся колодязь, в який, за мусульманськими переказами, завидющі брати кинули пророка Юсуфа (біблейського Іосифа Прекрасного). У VII столітті до нашої ери Харран був центром вшанування місячного бога Ассирії Сіна. Тут також збереглися руїни древнього навчального закладу, який деякі учені навіть називають "найдавнішим у світі університетом".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.