Слуги народу подорожчали: наступного року президентська рать обійдеться країні в 156 млн. гривень

Автор/джерело -  © NEWSru.ua 



Дата публiкацiї - 22.10.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1094

Не зважаючи на те, що Президент України Віктор Ющенко пообіцяв нещодавно звільнити 20% власного апарату, бюджет наступного року не лише не скорочує фінансування Секретаріату президента, але і накинув йому понад 50%. За підрахунками, наступного року президентська рать обійдеться нам в 156 млн. гривень.

Ідеї скоротити СП виникають у політиків надто часто. Наприклад, 30 вересня про таку необхідність заявляв депутат від НУ-НС Юрій Кармазін. Він пропонував обмежити президентську рать двома сотнями людей, замість нинішніх 600. Незабаром ініціативу перехопила прем'єр Юлія Тимошенко. Але вона озвучила інші цифри: "Сьогодні в Секретаріаті працює 1200 осіб замість 200". У Секретаріаті офіційно повідомили, що штат співробітників складає 595 осіб, пише видання 24.UA.

Співробітники Секретаріату в приватних бесідах кажуть, що поки паніки на Банковій немає - вони не дуже вірять, що анонсовані звільнення відбудуться. "У нас працюють професіонали, яким не варто переживати", - заявила нам Лариса Мудрак, керівник прес-служби СП.

Якщо розглянути це питання, можна побачити, що чисельність президентської канцелярії зростала прямо пропорційно до ролі цієї структури в політиці. За часів правління Леоніда Кравчука Адміністрація Президента налічувала лише 80 осіб, а очолював її непублічний політик Микола Хоменко. З приходом Леоніда Кучми все різко змінилося - главою адміністрації президента став Дмитро Табачник, а в апараті запрацював 451 співробітник.

Новий перегляд штату почався в 2002 році після призначення "антикризового менеджера" Віктора Медведчука. За деякими оцінками, за два роки кількість співробітників адміністрації президента зросла до 2 тис осіб, вона стала центром політичного життя країни. У 2007 році, коли головою СП був вже Віктор Балога, штат працівників збільшився лише на одну людину, але фінансування, як заявляли деякі нардепи, зросло на 70 млн. грн.

Політолог Андрій Єрмолаєв коментує президентську ініціативу так: "Заяви про звільнення можуть перетворити антикризові заходи на профанацію. Зараз необхідно оптимізувати систему, впроваджувати менеджерські підходи. А прості скорочення нічого не дадуть. Це навіть не зменшить затратність".

Згідно з офіційними даними держглавслужби, середньомісячна заробітна плата рядових чиновників в центральних органах влади складає більше 5 тис. грн., офіційні зарплати чиновників рівня міністрів досягають 8-30 тис. грн. на місяць.

До речі, роздуті штати і бюджети не тільки у президентського Секретаріату. Найдорожчим для платника податків держорганом можна назвати Верховну Раду. Тільки на зарплату і представницькі витрати одного депутата і його помічника щомісячно йде 52 тис. грн. Всього ж забезпечення діяльності парламенту разом з відрядженнями обранців, квартирами і іншими благами обходиться, за різними підрахунками, більше ніж 50 млн. грн. щомісячно. Наступного року депутатам теж планують збільшити постачання - всього на апарат Верховної Ради в бюджеті закладено 1 млрд. грн.

Не відстає і Кабмін. У 2007 в бюджеті на апарат Кабміну було закладено 307 млн. грн., а в 2008-му цю суму збільшили ще на 121 млн. грн.

Нагадаємо також про те, що і літні "канікули" для кожного депутата обходяться державі в суму близько 35 тисяч гривень. Ці гроші, окрім відпускних, депутати отримують на оздоровлення.

Крім того, на те, щоб забезпечити народних обранців житлом, ще в минулому році Секретаріат Кабміну витратив 15 мільйонів гривень - купив 22 квартири для своїх співробітників.

А минулого року один тільки уряд Віктора Януковича на свої потреби витратив 261 мільйон гривень. Чиновники поповнили автопарк новими машинами, постаралися забезпечити собі максимальний комфорт на роботі і не пошкодували півмільйона гривень на боротьбу з "прослушкою".

 



 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.