Давня марихуана уживалася невідомо як

Автор/джерело -  © membrana.ru 



Дата публiкацiї - 15.12.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1161

Стародавні люди вирощували коноплі не тільки для того, щоб вити вірьовки. Вони робили з неї марихуану і кайфовали. До такого висновку схиляється міжнародна група учених, яка вивчила вміст могили, викопаної 2700 років тому.

11 грамів конопель пройшли цілу низку аналізів: фотомікрографія, фітохімія, аналіз ДНК - ось далеко не повний перелік. Зате тепер учені розраховують отримати більше знань як у вузькоботанічному, так і в культурологічному плані (фото David Potter/Oxford University Press).

У ній серед іншого добра було знайдено 789 грамів травички, яку запасливий шаман любив настільки, що прихопив з собою на той світ. Причому ця найстаріша на планеті марихуана мало чим відрізняється від сьогоднішньої.

Трохи передісторії. Величезне стародавнє кладовище площею 54 тисячі "квадратів" виявили в пустелі Гобі місцеві фермери. Було це приблизно 20 років тому. Могили знайшлися в Синьцзян-Уйгурському автономному районі Китаю, поблизу міста Турфан.

Археологи почали розкопки, які були в основному завершені в 2003 році. На кладовищі Яньхай (Yanghai Tombs) опинилося 2500 могил, що виникли тут від 3200 до 2000 років тому.

 

Учені говорять про можливість присутності людини в цьому районі приблизно впродовж 10-40 тисяч років (фото EBR).

Ученим сильно пощастило, адже поховання знаходилися на глибині 2 метри і глибше, клімат в цих місцях посушливий, а ґрунти лужні - людські останки добре збереглися, а деякі навіть муміфікувалися.

Крім того, в чудовому стані були знайдені численні артефакти: спорядження, інструменти, посуд, прикраси і таке інше.

Одною з найбагатших дослідники порахували могилу M90 розміром 220 х 170 см - на глибині 210 см тут поховали 45-річного білошкірого блакитноокого пана. Предмети на зразок вуздечки, лука для стрілянини, музичного інструменту, посуду й інші речі указували на високий соціальний статус похованого. Учені зарахували його в шамани.

 

Вік поховання дослідники оцінили, провівши аналіз дерев`яних предметів. Стрілками вказані “сховища” конопель (фото EBR).

У голови покійного стояла шкіряна корзина, а у ніг - дерев'яна чаша. В обох "контейнерах" опинилася злегка товчена речовина рослинного походження.

Спочатку його порахували коріандром (Coriandrum sativum), але потім придивилися – ти диви, та це ж Cannabis sativa!

За дослідження узялася велика група учених із США, Великобританії, Китаю, Італії і Австрії - 17 фахівців (ботаніків, біологів, палеонтологів) на чолі з професором Ітаном Руссо (Ethan B. Russo), які провели фітохімічний і генетичні аналізи, а за результатами опублікували статтю в Journal of Experimental Botany.

 

А ось і власне “контейнери” (фото Journal of Experimental Botany/Oxford University Press).

На те, що травичка шамана - не дикоросла пустушка, указували і розмір насіння, змішаного з листям, і його колір, і інші характеристики. Було ясно - це культивована відповідно до принципів академіка Вавилова марихуана, причому добірна: всі частини чоловічих рослин (найменше психоактивні) були акуратно видалені.

Загалом, вміст 9-тетрагідроканнабінола був на вельми пристойному рівні. Хіба що у стародавнього зразка був відсутній типовий запах конопель.

 

Розглянувши листя конопель під мікроскопом і побачивши зелений колір, учені порахували, що стародавня марихуана “ефективна” і сьогодні. В даний час коноплі з могили шамана передані на зберігання в музей Турфана, а група Руссо має намір продовжити розкопки на кладовищі, де її чекають ще близько 2000 могил. Не виключено, що в них криється відповідь на питання про спосіб вживання/застосування культивованої марихуани (фото David Potter/Oxford University Press).

Правда, ніяких пристосувань для куріння або вдихання марихуани ні в могилі шамана, ні на всій ділянці розкопок - так і не знайшлося. Тому спосіб вживання залишився невирішеним питанням.

Дослідники, кажучи про культивування каннабіса у фармацевтичних, психотропних, психоактивних або якихось інших містичних цілях, лише висувають припущення про "прийом через рот", можливо, разом з такими прянощами, як каперси колючі (Capparis spinosa), які теж були в могилі. Є версія і про просіювання через тканину з подальшим розпилюванням.

Як би там не було, марихуана увійшла до числа предметів першої необхідності для замогильного життя. Втім, учені вважають, що якби коноплі були вирощені задля "більш духовної або медичної мети", очевидно, шаман захопив би з собою трави більше.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.