Назад в совок. У Росії відроджено “міністерство правди”

Автор/джерело -  © Василь Зілгалов, “Радіо Свобода ” 



Дата публiкацiї - 6.07.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1357

Коли читаєш новітні розпорядження нинішніх російських академічних верхів, котрі стосуються виконання указу президента Росії “з протидії спробам фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії”, виданим у травні, то стає трохи не по собі і відразу згадуєш, що це ми вже колись проходили.

Доноси на колег по кафедрах, шельмування «прислужників українського буржуазного націоналізму», складання списків «неугодних» і, звичайно, репресії, звільнення з роботи. Невже таке можливе сьогодні? Виглядає, що так, коли читаєш розпорядження заступника академіка-секретаря відділення історико-філологічних наук Російської академії наук і керівника цієї ж секції академіка Валерія Тішкова.

У цьому листі, а датований він 23 червня, академік Тішков вимагав від істориків Росії на місцях негайно, до 26 червня, надіслати йому «анотований перелік історико-культурних фальсифікацій», який відповідає основним напрямкам діяльності місцевих історико-філологічних установ. І не лише це, але й «охарактеризувати потенційну небезпеку даних фальсифікацій для інтересів Росії», а також навіть надіслати пропозиції з боротьби з цими фальсифікаціями та й, звичайно, і фальсифікаторами. Бо в листі вимагається навіть назвати контактні особи, телефони, адреси.

 


 

В інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода Валерій Тішков намагався виправдовуватися: «По-перше, як мені здається, я викинув слово «анотований» з проекту листа. Я не знаю, який до вас варіант потрапив. Той лист я писав в інститут, не для Радіо Свобода, тому я не дозволяю вам його цитувати».

Українські історики, начувайтесь!

Як би там не було, але цей лист російського академіка Тішкова вже факт історії, одне зі свідчень того, як в Росії за вказівкою Кремля починають боротися з фальсифікаціями історії. Це, можливо, торкнеться і України, особливо сучасних її істориків. Так що готуйтесь, шановні. Не забувайте, що за новим законом живим фальсифікаторам загрожує до 5 років ув’язнення в Росії. Так що ризики поїздок українських дослідників до Російської Федерації зростають.

Академік Тішков не зміг «викрутитися» перед Радіо Свобода і погодився, що в такому вигляді його лист спонукає до «стукацтва», написання доносів. «У зв’язку з цим листом, безумовно, звичайно», – сказав російський академік.

І далі Валерій Тішков вже нервував: «Так що не чіпляйтесь за цей лист, який складений вченим секретарем, я його, так би мовити, поправив, але він пішов, як я бачу, у такому вигляді, якому він потрапив до вас – із анотованим покажчиком, контактними особами і таке інше. Тому я й кажу, будьте обережнішими...»

Під кінець Валерій Тішков перейшов вже на крик: «Я його відкличу завтра, я вам клянусь!». Але віриться у це з трудом, бо листи з низів, як ми вже знаємо, написані. Може вже й відправлені. Так що дочекаймося перших результатів «ударів» по фальсифікаторах історії, які діють «на шкоду інтересам Росії». Хоча, як кажуть, на початках така історія боротьби виглядала, як трагедія, а пізніші повтори є вже фарсом. Дай Боже, щоб не більше.

 

Від “Аратти”: те, куди саме спрямовує ядерну державу Росія кремлівське керівництво - вже давно очевидно і не викликає жодних сумнівів. Врешті - це справа росіян, чи йти гуртом у нікуди, точніше повертатися до сталінських концтаборів та буцегарень, чи обирати інший, більш цивілізований варіант свого державного устрою і майбутнього для своїх нащадків.

Непокоїть інше. Насамперед те, що українські телеекрани досі рясніють як продукцією комуністичного агітпропу, так і сучасного, російського, який в принципі мало відрізняється, хіба що є більш вульгарним і не являє ніякої художньої цінності.

При тому, що найстрашніше, у "патріотичного" Президента і його клерків на Банковій - це не викликає а ні подиву, а ні жодного заперечення. Навіть на тлі "щирих" піар-фішек про Голодомори і департації цілих народів, які нині типу розслідує СБУ, українському глядачеві періодично демонструють комуністичні агітаційні бойовики від сталінської до брежнєвської доби. Для полного комплекту в яких не вистачає хіба що регулярного показу кіношедеврів "Комуніст" чи "Ленін в Октябрє". Невже він не в курсі, що в СРСР не було кінофільмів, які б не відповідали ідеології КПРС? Відтак, винакає питання: чи дивиться Президент Віктор Ющенко телевізор взагалі? І чому мовчить Мінюст, адже очевидно, що триває масове нав'язування українській аудиторії ідеології однієї політичної партії - КПУ, що прямо заборонено Конституцією України. І не тільки через російські телеканали. Ми вже мовчимо, про сучасну російську кінопродукцію, яка, окрім офіційної ідеології, відверно пропагує розпусту та культ насилля.

Непокоїть і те, як Захід сприймає сучасну політику Кремля. Навіть після військової агресії та анексії території суверенної держави Грузія. Невже, Друга Світова війна не продемонструвала, що безкарність агресора тільки збільшує його агресивні зазіхання на території суміжних держав? Невже не зрозуміло, що тоталітарний режим навряд чи будь-коли поважатиме міжнародне право?

А відтак, враховуючи, як активно реагує кремлівське керівництво на суверенне право України на власну історію, незалежну від думки їхнього "міністерства правди", чи не є це підтвердженням того, що Росія активно готується до чергової агресії? Проти "хахлів", які знахабніли до того, що вважають свою державу незалежною. Саме про це відверто казав Президент Володимир Путін на Бухарестському самміті НАТО. А Дмітрій Медвєдєв - фактично і необдноразово це підтвердив і словом, і конкретними справами.

І в цьому сенсі маємо зробити лише один висновок: ми, українці, якщо не хочемо для наших дітей повторення Голодоморів і сталінських душогубок, маємо, врешті зрозуміти, що нам конче потрібно мати в державі українську владу, а не ватагу "технологічних" політиканів, хворих на гостру клептоманію. Чи будемо надалі робити вигляд, що все нормально і вірити лохотронам за іноземні грошики?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.