Справжня мета візиту Путіна до Польщі: віддалити її від України?

Автор/джерело -  © За матеріалами УНІАН 



Дата публiкацiї - 4.09.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1397

Одна з головних цілей візиту Путіна до Гданська, під виглядом намагання показатися полякам кращим, «віддалити Польщу від України».

Про це в авторській статті в польській “Газеті Виборчій” написав відомий польський експерт, головний редактор журналу «Нова Польща» Єжі Пом’яновський.

“Контроль над Києвом – це нині головна стратегічна ціль Путіна», – наголошує польський редактор і закликає: «Польщі абсолютно не можна віддалятися від України, бо від цього залежить наше майбутнє».

Інше польське видання – «Дзєннік» – вважає, що в Гданську Путін не вибачався, а повчав Польщу. Газета також зауважила, що російський прем’єр не дистанціювався від провокаційних публікацій російських ЗМІ і відкидав, що пакт Молотова-Ріббентропа був початком Другої світової війни. «Дзєннік» відзначає також, що у відповідь на слова президента Польщі Леха Качинського про те, що порушення територіальної цілісності держави – завжди зло, «чому прикладом стали події минулих років», Путін «явно занервував і прикусив губу».

Путін у Польщі суперечив висновкам російських істориків

Глава уряду Російської федерації Володимир Путін у своїх виступах у Польщі 1 вересня суперечив висновкам російських істориків, офіційно представлених на початку 1990-х років.

Про це пише у четвер Rzeczpospolita з посиланням на працю російських істориків у Катинській справі, яку в 1993 році полякам передав тодішній Президент РФ Борис Єльцин.

«Починаючи з 1936 року Німеччина намагалася намовити Польщу спільно діяти проти СРСР. 25 листопада 1936 року польський уряд відкинув пропозицію Гітлера підписати антикомінтернівський пакт. У 1939 році під час розмов Бека (міністра закордонних справ Польщі), німецька сторона двічі намагалася переконати Польщу діяти проти Радянського Союзу, але Бек не погодився», - цитує газета документ російських істориків.

Російські історики, серед яких - керівники профільних інститутів Російської академії наук (РАН), визнали, що Радянський Союз, ввівши свої війська на польську територію 17 вересня 1939 року, став «співучасником агресії». Крім цього, на їхню думку, саме тодішній генсек СРСР Сталін переконав Гітлера «стерти Польщу з карти Європи».

За даними видання, цей документ підготували відомі російські фахівці, серед яких директор Інституту держави та права РАН Борис Топорнін, керівник відділу кримінального права РАН професор Олександр Яковлєв та науковий керівник Інституту порівняльної політології РАН професор Інесса Яжборовська.
Цей документ був оприлюднений у 4-томнику «Катинських акт», виданому Головною дирекцією державних архівів за співпраці з росіянами.

Газета зауважує, що варто пригадати цей документ публіцистам та посадовцям РФ, котрі напередодні заходів з відзначення 70-ї річниці початку Другої світової війни звинувачували публічно поляків у співробітництві з нацистською Німеччиною, в тому числі, називаючи Йозефа Бека німецьким агентом.

Історик Антоні Дудик сказав виданню, що російські історики у приватних розмовах визнають, що знають правду, а справжня проблема в тому, що російська влада використовує історію в політичних цілях.

Як повідомлялося, 1 вересня на Вестерплатте біля Гданська відбулися заходи, присвячені 70-річчю початку Другої світової війни. У них взяли участь 20 глав урядів, серед яких прем`єр-міністр РФ В.Путін і німецький канцлер Ангела Меркель.

76% поляків, опитаних центром GFK Polonia, вважали, що В.Путін в 70-ту річницю початку Другої світової війни в Гданську мав вибачитися перед польськими громадянами за введення радянських військ на польську територію 17 вересня 1939 року. Однак, він цього не зробив.

Натомість, напередодні 1 вересня Служба зовнішньої розвідки (СЗР) Росії оголосила про розсекречення документів, згідно з якими польське керівництво напередодні Другої Світової війни, планувало розчленування і знищення Радянського Союзу, і з цією метою розпалювало сепаратизм на Кавказі, в Україні та в Середній Азії. За даними СЗР, добірка польських архівних документів, що опинилася в її розпорядженні, краща, ніж у нинішнього керівництва Польщі.

У свою чергу, німецька газета «Таґесшпіґель» вважає, що у намаганнях Москви виправдати сталінську зовнішню політику Сталіна в кінці 30-х як участь «у регіональних конфліктах, без імперіалістичного підтексту», своєрідним «сумним апогеєм стали спроби російських спецслужб приписати Польщі, за компанію з Гітлером, вину за початок Другої світової». Газета також вважає, що візит Путіна до Польщі і його «стриманий тон... не сприятиме меншій напрузі у стосунках двох держав, хоча може відчинити вікно для дискусії про війну, її початок і мотиви».

Впливова «Файненшел Таймз» вважає, що «обмежений дипломатичний жест Путіна» у Польщі, де він робив вигляд, що засуджує пакт Молотова-Ріббентропа разом із усіма тогочасними договорами Заходу з Гітлером, не є підставою вважати це якимось фундаментальним переглядом поглядів на сталінське минуле». «Росія далека від чесних дебатів про Сталіна, бо визнання його диктатором для більшості росіян означало б загрозу для їхніх переконань щодо великої ролі «батька народів» у перемозі над Німеччиною». Путінська авторитарна еліта «безсоромне експлуатує» таку суспільну ситуацію в Росії, наголошується на сторінках «Файненшел Таймз». Газета закликає відокремити «тріумф російського народу над нацистами» від «оцінок особи Сталіна», бо це різні речі, повідомляє Радіо “Свобода”.

У Польщі оцінили виступ Путіна: одна велика історична маніпуляція

Глава російського уряду Володимир Путін під час виступу на заходах, присвячених 70-м роковинам початку Другої світової війни, що відбулись 1 вересня в Польщі, маніпулював історичними фактами.

Таку думку висловив керівник Інституту національної пам’яті Польщі (IPN) Януш Куртика в ефірі радіостанції RMF FM.

«Це одна велика історична маніпуляція, яка має аргументувати позицію росіян в історії», - сказав він.

Я.Куртика зауважив, що В.Путін під час візиту до Польщі не сказав нічого несподіваного.

Він назвав невеликим кроком уперед оцінку В.Путіним пакту Молотова-Ріббентропа, зауваживши, що це ще не «історичне бачення, а бачення, як в цілях пропаганди можна використати історію».

На думку керівника ІPN, росіяни намагаються сконцентрувати увагу на тому, що вони перемогли у Другій світовій війни, замовчуючи співробітництво СРСР з нацистською Німеччиною у 1939-1941 роках.

В.Путін у своїх виступах в Польщі 1 вересня заявив, що не пакт Молотова-Ріббентропа від 23 серпня 1939 року між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною призвів до Другої світової війни, а поступки західних держав Адольфу Гітлеру.

В.Путін наголошував, що європейські держави раніше за СРСР підписали договори з А.Гітлером про ненапад та допустили приєднання до Німеччини Австрії та насильне розділення території Чехословаччини. В.ПУТІН закликав лідерів європейських держав засудити досягнуті у 30-х роках XX століття домовленості з нацистською Німеччиною.

В.Путін не згадав про введення радянських військ до Польщі 17 вересня 1939 року та справу про розстріл органами НКВС у Катині близько 15 тисяч польських офіцерів.

Водночас він звинуватив поляків у співробітництві з німцями та участі в розподілі території Чехословаччини.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.