Суд над Ющенко

Автор/джерело -  © Володимир Горковенко, PR-портал 



Дата публiкацiї - 23.11.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1492

Цю статтю я хотів написати як тільки Ющенко розвісив свою виборчу рекламу на перехрестях доріг. Та й не тільки на перехрестях. Одним словом, де зміг - там і розвісив. «Реклама Ющенка» - ця фраза виникла одразу, бо найперше, що кидається у вічі, то це слово «Ющенко…». А от далі ідентифікація загальмувала.

Євген Доксвель - керівник рекламних проектів «Гайдай. Ком»

Через це загальмувалось і написання статті. Проїжджаючи вздовж ющенківської реклами я максимум що встиг запам’ятати, то це фразу із добрими справами які зробив Президент для малих українців.

Але проїхавши вздовж не сильно закручених на слова реклам Юлі, Віктора Лідеровича і Сергія ТігіпкА - з моєї голови геть вилітали добрі справи Ющенка. Я вже почав задирати голову і вчитуватись, при цьому пригальмовуючи авто. Одного разу мало «Таврію» не переїхав. Іншого разу мене послали дуже далеко... І повний абзац мене очікував коли я намагався прочитати: хто ті маленькі українці які звисока дивляться на мене? Це треба щоб як людину креативило аби вона надумала на помаранчевій стрічці друкувати щось білими літерами. А раптом людина дальтонік?

Таке враження, що штабісти Ющенко «слєпілі із того что било». Нещодавно, на одному поважному сайті вичитав, що на діючого Президента також запросили американців попрацювати. Але навіть сліпому видно – наші, доморощені, працюють. Та так, що аж очі на зад закочуються від здивування. Кажуть люди, що все що за Ющенка агітує – це справа рук Сергія Гайдая.

 

Віктор Ющенко і Сергій Гайдай (ліворуч)

Сергій Гайдай вважається крутим політтехнологом. У 1999 вибори Ірині Хакамаді робив. Точніше робили інші, а він ніби - то допомагав. У 2000-ому на президентських виборах в Казахстані попрацював на стороні Акаєва. Але що саме робив – не відомо. До речі, одна знайома, яка вже страх як давно працює з одним із нинішніх кандидатів в Президенти, розповіла, що привела у 2004 році в штаб свою подружку. Посадила її скрєпки, ручки та туалетний папір видавати. Так ця подружка за кампанію квартиру купила. А моя знайому змушена була брати хату у кредит, при тому що шеф в НБУ працював і свій банк мав. Вибори нервова справа. Тому люди пишуть і с….ть, пишуть і с….ть і все це у великих об’ємах.

У 2002-ому закордонний досвід Сергій Гайдай почав насаджувати на український ґрунт. Якраз в країні були парламентські вибори. Гайдай потрапив у команду Петра Порошенка. Він щось йому радив. Петро робив все навпаки. В результаті Порошенко потрапляє до парламенту по Вінницькому округу. З 2004 Гайдай бігає за Порошенком по штабу Ющенка. Знову щось пише. І знову його ніхто не слухає. Тим не менше, саме після цієї кампанії про Сергія Гайдая заговорили як про крутого піар-технолога. Хоча цей технолог із тріском провалив виборчу кампанію - 2006 року Володимира Литвина. Усі пам’ятають дубово-совковий бренд «МИ». Я був свідком, як в одному із ресторанів Києва за сусіднім столиком сидів Гайдай, голову ламав і думками ділився із кимось: «ми уже кілька мільйонів доларів у нього вбахали, а рейтинг повну імпотенцію демонструє...». Не дивно, що наступну кампанію екс-спікер проводив самотужки, без технологів. А нині сам себе вважає піарщиком і тому може дозволити піти в поле і… «поговорити з конем». Це ж треба так чоловіка довести, щоб він замість людей почав з кіньми говорити? Та, нехай говорить! Втім, після провальної кампанії Володимира Литвина група Гайдая змогла успішно реалізувати проект «Громадський актив Києва» та провести до Київради блок Катеринчука. Хоча в мене є певні сумніви щодо геніальної глубини політтехнічної думки Гайдая! Наприклад, блок Катеринчука був філіалом блоку Льоні Космоса і креатив йшов звідти. Та коли говорити про нинішню агітацію Ющенка, то глибина думки Гайдая так глибоко, що розгледіти її не так вже і просто. Навіть біноклю Арсенія Яценюка не допомагає. Якщо ви захочете прочитати прізвище агітатора Ющенка.

 

Ксенія Утробіна - не така вже й скромна «менеджер з Києва»

Занадто багато слів. Панове, рекламісти, запишіться до дворової троєщинської шпани. Вона Вас навчить, що писати на паркані більше трьох слів – це просто дарма крейду використати. Піпл не захоче читати фразу «Маша, ты мне нравишься до коликов в одном месте и поэтому я хочу сорвать для тебя звездочку с неба в то время как друзья за пивом сбегают». Пишуть просто «Маша – я тебя люблю» или «Толян – ты козел». І все! Менше слів – більше клієнтів. Це ще навіть Чехов вчив: «краткость - сестра таланта». А як стати Чеховим розповість Ксенія Утробіна. Це на ющенківській рекламі вона представлена скромно - «менеджер» з Києва. А насправді вона організатор літературного кружка Густава Водички. Водичкою себе називає «історик, письменник та громадський діяч» Юрій Топчій. Так от, маестро, який є автором не дуже відомої книги «Родина дремлющих ангелов», розповість як стати відомим. Я не знаю, допомогло комусь це чи ні, але менеджер Водички Ксенія Утробна он як високо піднялась, аж на рекламу Ющенка залізла. Зрештою, не знаю кого за це хвалити чи маловідомого письменника, де вона працює, чи Сергія Гайдая, сайт якого активно рекламує «курсы писательского мастерства». Доречі, це єдина реклама на сайті «Гайдай. Ком».

 

Дмитро Месьянінов, дизайнер із Сєвєродонєцка - самопіариться

Здається, в дєбрі я уже поліз. Хоча, яка реклама - такий і маршрут. Якщо знайдеться ще такий ідіот як я, який прискіпливо намагатиметься прочитати ВСЕ що написано на борді Ющенка, то Луценко сміливо частину ДТП може списувати на діючого Президента. Чим нижче текст – тим дрібніше шрифт. Більше того, десь із десятого заходу можна прочитати прізвище Месьянінов. Коли я проїжджав повз цей щит втретє, щоб не ламати зір і не спричинити ДТП, я зупинився і записав прізвище. Тільки тоді я дізнався, що він дизайнер і родом із Сєвєродонєцка. Акцент на Сєвородонецьку, звичайно, правильний. Мовляв, і тут є мої прихильники. Але який козел, з якого бодуна, зможе прочитати, що «Ющенка за відстоювання національних інтересів» вихваляє не галичанин, а звичайний луганський дизайнер, тобто інтелігент? Жоден!!!!

Спочатку я не зміг второпати за яким принципом набирали агітаторів на борди. Але поки я заглядав з нижньої точки в зуби «маленьким українцям» зясувалось, що все відбувалось по-різному. На Заході працював адмінресурс. Наприклад, Роман Вірастюк, керівник відділу молоді та спорту Івано-Франківської ОДА. А Ірина Іваночко, не просто викладач музики, а керівник відділу культури одного з районів Львівщини. Є й родинні зв’язки. Наприклад, Лариса Ніцой - дружина Андрія Ніцоя. Він член політради «НСНУ». У 2007 був у виборчому списку партії. Але через те, що його «задвинули» на непрохідне 267 місце? попросив виключити себе. Сім’ю Андрія Ніцоя свого часу з Кіровограда до Києва запросив В’ячеслав Чорновіл. Лариса Ніцой вчителювала і паралельно писала казки про політику. Одна з них ”Невигадані історії про звіряток-друзяток”. Серед агітаторів Ющенка партквиток «Народного Союзу «Наша Україна» має і Гомон Геннадій Іванович. Але на президентських бордах він фігурує як лікар з Херсонщини і неймовірно тішиться з того, що «Ющенко підвищив грошову допомогу при народженні дитини». Логічніше аби з цього тішилась жінка!!!

Для тих, хто спробує знайти логіку між агітаторами і добрими справами Ющенка – нехай одразу збирає речі і прямує у Павлівку в палату з Президентами. Наприклад, інший лікар, - Олександр Гладкий з Дніпропетровська, - просто на сьомому небі від щастя, що «З Ющенком пов’язана поява гривні…». А згадана нами Ксенія Утробіна (та що ліпить з усіх бажаючих письменників та поетів) розповідає, що «Ющенко забезпечив нам свободу…». Виявляється серед прихильників Глави держави не знайшлося журналістів. Одній акулі мікрофона, яка працює на одному із загальнонаціональних каналів, пропонували попрацювати на Президента. Але не сказали, що вона повинна буде торгувати собою на кожному перехресті, по всій Україні. Журналістка відмовилась.

 

Олександр Майстренко «хоче жити у Європі»

Зважаючи на дефіцит облич штабісти Ющенка «маленьких українців» навіть по рекламним оголошенням набирали. Олександр Майстренко по всіх сайтах розкидав своє резюме. Вік – молодняк. Стаж роботи – трішки з копійками. Ще 27.10.2009 у розміщеному оголошенні просив зарплату 2500 гривень. Але коли я подзвонив і запропонував посаду помічника директора, - щось подібне він ніби - то обіймав впродовж півроку, - Майстренко почав крутити носом і корчити «звєзду». Сказав, що моя пропозиція його не цікавить. Це при тому, що інші дві роботи у цього агітатора – продавець в магазині. Висить на бордах всього нічого, а вже корона виросла… Це той що «хоче жити у Європі». Напевно двійка у нього була по географії. Не знає він, що Україна і так в Центрі Європи. Нехай в Рахів поїде – там йому розкажуть з якого він роду-племені. Не зрозуміє – покажуть куди йти…. Хоча, що з нього взяти - молоде, зелене та ще й спеціаліст IT

Ніби-то розумний чоловік цей Гайдай. Але колгосп такий сколотив, що з ним вибори сільського голови виграти буде проблематично. Навіть початківцю рекламісту зрозуміло - якщо хочеш отримати максимальний ефект привчи народ до своєї ідеї. Обличчя, салогани і купа тексту – цього в Ющенка не було. Це не його стиль. А кампанія надто коротка аби експериментувати.

Обличчя на рекламі агітує, коли воно відоме і не відволікає на пошук напису хто це. Серед знаменитостей з горем пополам спортсмени представлені. Пополам – це Роман Вірастюк. Той, що все підряд може підняти і перенести в ніше місце – це Василь Вірастюк. А той, що на ющенківській рекламі, його старший брат Роман. На брата схожий – і цього достатньо. Піпл – все схаває. Саме для тих, хто схаває написано – 17-ти разовий чемпіон України з метання ядра. І лише продвинутий піпл вилупить очі, прочитає, а потім піде і ідентифікує – чи це той Вірастюк? Також в агітбригаді Ющенка - Тетяна Мунтян з Чернівців. Вона- дворазова чемпіонка світу та чемпіонка Європи по стрільбі з лука, а з цього року старший тренер жіночої збірної України. Саме такі люди «по справжньому люблять Україну», бо, попри труднощі,– залишаються працювати тут. Саме вони, а не Ющенко, «вчать пишатися, що ми українці». Це не вони Ющенку, а Ющенку їм має завдячувати…

 

www.gaiday.com - тут ви знайдете багатьох агітаторів за Ющенка

В результаті вийшло дешево, але дуже і дуже сердито. Не дарма Віра Ульянченко попереджала: «ми будемо економити». Але щоб настільки? Глава президентського секретаріату ще заявляла: «Звичайно, буде присутність і в телевізійній рекламі, і на білбордах – це обов`язкові трати. Але цієї реклами не буде надто багато». Її дійсно небагато – чим далі від центру і ближче до окружної дороги - тим Ющенка рекламується більше. Штаб Ющенка економить навіть на електриці. Оскільки штабісти пізно проснулись, то їм дістались щити без освітлення. Тут Ігор Попов на днях розповів, що Президент за себе агітує у позаробочий час. Але як? Світла ж немає!!!

Головне, на чому зекономив штаб Ющенка, так це на мізках. Схоже, що група Сергія Гайдая не надто їх напружувала. Або ж їх креатив не для наших мізків. Зрештою, Сергія Гайдая і в 2002 році не зрозуміли. Спочатку він працював у центральному штабі лідера опозиційної сили Віктора Ющенка. Туди його привів як спеціаліста з Росії Петро Порошенко. Але під час роботи цей політтехнолог, як висловився один із тодішніх функціонерів штабу, виявився дилетантом. Петро Порошенко його відправив у Вінницю. Як я уже згадував – його поради ігнорував. Тоді Сергій Гайдай вирішив топомогти Ющенку на місцевому рівні. Він розповсюдив по Вінниці агітку на якій великими літерами було написано «СУД НАД ЮЩЕНКО», а на звороті, дрібним шрифтом, містився заклик прийти на дільниці і врятувати Ющенка. З такими друзями і ворогів непотрібно.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.